Švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem a skořicí

Švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem a skořicí

Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: 3 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


Těsto:

  • 1200 g Horeca Select Brambory, varný typ B   
  • 15 g Sůl kamenná   
  • 310 g Krupička jemná   
  • 100 g Vejce   
  • 100 g Máslo 82 %   

Náplň:

  • 900 g Švestky    

Posyp:

  • 150 g Mák mletý   
  • 150 g ARO Cukr moučkový   
  • 300 g Máslo 82 %   
  • 20 g Horeca Select Skořice mletá   

Výrobní postup

Příprava těsta (cca 45 minut):

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a ještě teplé oloupeme. Po vychladnutí je nastrouháme do mísy (nejlépe ručně) na jemném struhadle s ostrými očky. Nasypeme na ně jemnou krupičku, prsty nejdříve rozmělníme hrudky brambor a lehce je promísíme s krupičkou tak, aby byly sypké. Pak přidáme vejce, sůl a všechny suroviny promícháme, nemačkáme. Těsto se mírně drolí. Následně těsto navážíme na 40g kusy. Postupně je zpracujeme v pevné těsto a poté z něj vytvarujeme placičku, do které zabalíme švestky do tvaru kulatého knedlíku. Knedlíky musíme při tvarování dobře zabalit, aby se při vaření nerozpadly.                 

Vaření knedlíků (cca 8 minut):

Vytvarované knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a pomalým varem je vaříme asi 8 minut. Poté je podběrákem vyjmeme a přeložíme do gastronádoby s rozpuštěným máslem. Uvařené knedlíky nejlépe ihned servírujeme.                

Příprava posypu (cca 3 minuty):

Mletý mák v misce smícháme s moučkovým cukrem a mletou skořicí. Při servírování sypeme uvařené knedlíky ochuceným mákem.                

Servírování:

Na teplý talíř naaranžujeme uvařené knedlíky potřené máslem, které posypeme ochuceným mákem a podlijeme rozpuštěným máslem.                


Švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem a skořicí

Tipy kuchaře:   

  • Švestkové knedlíky můžeme připravit i z mražených švestek.