Krůta, největší druh domácí drůbeže, nabízí pověstné devatero mas, které se liší zbarvením, konzistencí, chutí i možnostmi kulinářského zpracování.


Krůta

Věděli jste že..?

Drůbeží maso je významným zdrojem vitamínů, zejména skupiny B. Důležitý je především vitamín B12, v tukové tkáni a játrech pak také vitamíny A, D a E. Drůbeží výrobky obsahují i minerální látky jako hořčík, vápník, železo, draslík, zinek a selen.

Vývary z kostí drůbeže (nejlépe z ekochovu) se používají při léčbě zánětlivých onemocnění tenkého a tlustého střeva, což jsou na našem území bohužel velmi častá onemocnění. Vývary tělu dodávají obrovské množství minerálů a aminokyselin.


Znaky

Na trhu je krůta k dispozici jak vcelku, tak naporcovaná na jednotlivé části (horní a spodní stehna, prsa, křídla apod.) a všechny varianty se prodávají v čerstvé nebo mražené podobě. Maso ze stehen je tmavší a pevnější a chutí vzdáleně připomíná zvěřinu. Krůtí prsa se skládají z většího a menšího svalu, jsou křehká a libová a díky své jemnosti bývají přirovnávána k telecímu masu. Maso na krku a bocích se vyznačuje vyšším obsahem tuku. Delikatesou je maso malého bederního svalu, které je velmi křehké a šťavnaté.

Využití

Pro pečení vcelku, ať už s nádivkou, nebo bez ní, je vhodné vybírat mladší a menší kusy, jejichž maso je křehčí a šťavnatější a úprava zabere méně času. Krůtí stehno se vzhledem ke své velikosti obvykle porcuje na spodní a horní část – spodní stehno se nejčastěji peče vcelku, hodí se i k dušení. Z vykostěné horní části stehna se připravují rolády a závitky, nakrájená na kostky se používá do gulášů, pomletá pak na burgery. Prsa jsou ideální k minutkové úpravě, lze je zpracovat také na závitky nebo pomlít. Křídla nacházejí využití při přípravě drůbežího vývaru a mohou se péct nebo grilovat.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!