Morkové kosti, oblíbená ingredience vhodná nejen k přípravě vývarů, se získávají ze stehenních, ramenních a holenních kostí hovězího dobytka.


Hovězí kosti

Věděli jste že..?

Z hovězích kostí můžeme uvařit chutné hovězí consommé? Tzv. "vývar vývarů" se připravuje z hovězích kostí či oháňky, hovězího masa, čerstvé zeleniny a koření.

Termín „od hlavy po oháňku“ poprvé zmínil britský šéfkuchař Fergus Henderson na konci 90. let 20. století? Nazval tak svou knihu, v níž propagoval respekt k jatečným zvířatům a maximální zužitkování všech typů masa včetně vnitřností a jiných opomíjených částí, které často nenacházely žádné využití.


Znaky

Morkové kosti se prodávají nasekané na menší špalíky, v jejichž středu se ukrývá morek. V případě mladšího dobytka má červenou až načervenalou barvu, u starších kusů je narůžovělý. Tepelně opracovaný má želatinovou konzistenci a vyznačuje se velmi delikátní chutí.

Využití

Morkové kosti se s oblibou využívají na polévky, vývary a demi-glace. Lze je také péci v troubě a morek poté konzumovat samostatně s pečivem, nebo z něj připravit pomazánku ochucenou solí, česnekem, petrželkou a citronovou šťávou. Při tepelné úpravě je třeba hlídat čas – morek je tvořen převážně tukem a po určité době se rozpustí. Syrový morek se využívá také k přípravě knedlíčků do polévky.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!