Hovězí váleček je jednou z částí kýty – odděluje se ze strany spodního šálu. Poskytuje velmi chutné a libové maso vhodné především k pečení, dušení nebo přípravě závitků, připravíte z něj i skvělý tatarský biftek nebo carpaccio.


Hovězí váleček

Věděli jste že..?

Úprava masa zásadně ovlivňuje jeho stravitelnost? Nejhůře stravitelné a pro tělo silně zatěžující je maso pečené (např. steak). Nejlépe stravitelné je vařené maso se zeleninou. Vhodné je i koření jako kurkuma, koriandr, zázvor apod.

Nejvhodnější zelenina k hovězímu masu je vařená brokolice, kapusta, květák, celer, mrkev, červená řepa, cibule, česnek.


Znaky

Maso hovězího válečku má podlouhlý oválný tvar, je jen velmi jemně prorostlé tukovými žilkami a na povrchu může být pokryto tenkou tukovou vrstvou, kterou není třeba odstraňovat. Struktura svaloviny je pevná a hrubě vláknitá.

Využití

Hovězí váleček se skvěle hodí k pozvolnému pečení nebo dušení vcelku. Lze jej využít v mnoha receptech tradiční české kuchyně, jako je například štěpánská pečeně či svíčková na smetaně. Před úpravou je možné libové maso prošpikovat proužky slaniny, aby bylo šťavnatější. Váleček využijete při přípravě tatarského bifteku – někdy se doporučuje pomlít maso dvakrát – a skvělý bude i v podobě populárního carpaccia, tedy velmi tenkých plátků syrového masa podávaných s parmazánem a rukolou.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!