Vepřová pečeně se nachází z obou stran podél páteře mezi kýtou a krkovičkou. Setkat se s ní můžete také pod názvem karé, hřbet, kotleta nebo pečínka. Poskytuje velmi chutné a poměrně libové maso, které se skvěle hodí na minutky.


Vepřová pečeně

Věděli jste že..?

Čerstvé vepřové je zbarvené do růžova s jemnými vlákny a lehce mramorované tukem. Tučné části mají být bílé a pevné. Na rozdíl od hovězího, které potřebuje určitou dobu zrát, je vepřové maso nejchutnější ihned po porážce.

Vepřové vydrží několik dní v chladničce, hluboce zamrazené se může skladovat až půl roku. Při přípravě je z hygienických důvodů třeba dbát na to, aby bylo i v hlubších vrstvách dokonale tepelně opracováno.


Znaky

Vepřová pečeně má tvar podlouhlého válečku a dělí se na přední a zadní část. Obě se vyznačují poměrně nízkým obsahem tuku okolo 5 % (po odstranění hřbetního sádla), na řezu je patrné jen velmi slabé mramorování. Zadní část je oproti přední libovější a poskytuje velmi křehké a jemně vláknité maso. Obě varianty jsou běžně dostupné s kostí i bez ní.

Využití

Nejčastěji se vepřová pečeně využívá k přípravě přírodních řízků a grilovaných steaků – pro intenzivnější chuťový zážitek je vhodné ponechat u masa kost. Vykostěné plátky se mohou smažit v trojobalu, ale oproti krkovici nejsou tak šťavnaté. Maso vcelku lze péci nebo dusit v troubě, hodí se také k přípravě rolád. Při delší úpravě je třeba volit nižší teplotu, aby se nevysušilo.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!