Sláva kaviáru se začala šířit z ruského města Astrachaň, které bylo významnou obchodní křižovatkou. Prosolené jikry si získaly oblibu nejprve u místních rybářů a následně u kupců, kteří zvěsti o jejich skvělé chuti a povzbuzujících účincích šířili během svých cest. Postupně si kaviár našel cestu do vyšších vrstev a stal se vyhlášenou delikatesou.

Tipy z našeho sortimentu

  • Kaviár z jesetera Sibiriada, chlazený

    Kaviár z jesetera Sibirada, chlazený v MAKRO

    Luxusní kaviár z křížence sibiřského a jaderského jesetera má tmavě hnědé, středně velké jikry s delikátní a čistou chutí.

  • Kaviár z létající ryby tobiko, chlazený

    Kaviár z létající ryby tobiko, chlazený v MAKRO

    Drobné jikry jsou oblíbené při přípravě sushi a vyznačují se červenooranžovým zbarvením, jemnou chutí a křupavou texturou.


Více o kaviáru

  • Pravý kaviár

    Kaviár označovaný jako pravý se vyrábí ze tří druhů jeseterovitých ryb – vyzy velké, jesetera ruského a jesetra hvězdnatého. Jeho cena závisí na vzhledu konkrétního zrnka jikry. Nejlepší kaviár má stříbročernou až šedohnědou barvu a jemně se leskne, jeho chuť je čistá a jemná. Některé druhy mohou mít výraznější aroma.

  • Kaviár z lososa

    Nedostupnost a vysoká cena pravého kaviáru vede k produkci tzv. nepravého kaviáru z jiných druhů ryb. Nejrozšířenější a nejoblíbenější alternativou je červený kaviár z jiker lososovitých ryb. Nejznámějšími druhy jsou losos čavyča, kisuč, gorbuša, keta a nerka. Jejich jikry jsou různě velké a liší se i v intenzitě barvy a v chuťových vlastnostech.

  • Kaviár ze pstruha

    Mezi kvalitní a ceněné produkty z kategorie nepravého kaviáru patří také jikry z různých druhů pstruhovitých ryb. Vzhled jiker je velmi podobný kaviáru z lososa – obvykle má červenou barvu, existují však i světlejší varianty zbarvené dožluta. Stejně jako u jiných druhů kaviáru jsou za nejchutnější považovány výrobky s obsahem soli pod 5 %.

Nakupujte pečlivě

Při nákupu kaviáru se vyplatí dobře prostudovat etiketu. Musí na ní být uveden druh ryby, země původu, hmotnost a datum spotřeby. Důležitou roli hraje také skladování – kaviár musí být uchováván v chladu od 0 do 7 °C. Konkrétní teplota závisí na vybraném druhu, nikdy však nesmí klesnout pod bod mrazu.


Oblíbené lahůdky a masné výrobky

  • Pražská šunka

    Pražská šunka v MAKRO

    Dozlatova vyuzená šunka na kosti se vyrábí od 19. století a získala si slávu doma i v zahraničí.

  • Vysočina

    Vysočina v MAKRO

    Trvanlivý salám patří již téměř půl století mezi nejpopulárnější masné výrobky.

  • Olivy

    Olivy jsou oblíbenou chuťovkou k vínu, uplatní se ve studené i teplé kuchyni.

  • Saláty

    Saláty v MAKRO

    Majonézové a rybí saláty patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější lahůdkářské výrobky.