Vedle skvělé chuti a širokých možností zpracování poskytuje drůbeží maso také řadu cenných látek pro lidský organismus – vedle vitaminu C a B obsahuje nezanedbatelné množství hořčíku, železa a fosforu. Libová drůbež, k níž patří kuře a krůta, je díky nízkému obsahu tuku snadno stravitelná a hodí se pro přípravu lehkých a dietních pokrmů. Kachna a husa mají maso tučnější a vydatnější a jeho předností je mj. vysoký podíl nenasycených mastných kyselin.

Oblíbená drůbež

  • Kachna

    Chlazené kachny v MAKRO

    Křehké a aromatické maso kachen chutná skvěle pečené, smažené i v podobě paštiky či teriny.

  • Kuře

    Česká kuřata

    Za popularitou kuřat stojí výtečná chuť, snadná dostupnost a nevídaně široký kulinářský potenciál.

  • Husa

    Chlazené a mražené husy v MAKRO

    Dozlatova pečená husa je zlatým hřebem každé sváteční hostiny.

  • Krůta

    Krůty v MAKRO

    Ve srovnání s ostatními druhy drůbeže nabízí krůtí maso nejrozmanitější možnosti úpravy.


Speciality sortimentu

  • Kachní prsa Magret de Canard - mulard I.G.P.

    Francouzská kachní prsa

    Lahůdková kachní prsa s chráněným označením původu pocházejí z jediného francouzského regionu.

  • Kuře Bresse

    Kuře Bresse

    Díky výjimečným podmínkám chovu jsou kuřata z francouzského regionu Bresse neobyčejně chutná.

    Více o produktu



Více o drůbežím mase

  • Drůbež z českých farem

    Pod značkou Horeca Select naleznete chlazené a mražené kuřecí maso s garantovaným českým původem, jež pro MAKRO zpracovává společnost Vodňanská drůbež, a.s. Kuřata pocházejí výhradně z tuzemských farem a chovatelé jsou mj. povinni pečlivě kontrolovat a zaznamenávat složení krmiva – informace o konkrétním farmáři i výkrmu jsou uvedeny na etiketě. Veškerá produkce drůbeže v České republice se řídí platnými národními legislativními normami a také požadavky EU, které se týkají ochrany zvířat v chovech, při přepravě a porážce.

  • Dělení drůbežího masa

    Drůbeží maso se dělí na čtyři základní části: horní a spodní stehna, prsa a křídla. Prsa tvoří malý a velký sval, maso ze stehen se dělí na více svalových snopků. V poměru k celému tělu mají nejvyšší podíl masa z prsou křepelky, dále krůty, perličky, kuřata, husy a kachny. Z hlediska podílu masa ze stehen vedou kuřata, následují je perličky, krůty, husy, kachny a křepelky. V kuchyni se velmi často využívají také drůbky, zejména játra a srdce. Samostatný skelet je skvělým základem pro drůbeží vývar.

  • Jak poznat kvalitu

    Při nákupu drůbežího masa je třeba věnovat pozornost vzhledu a údajům na etiketě. Příliš vybledlá či dokonce nazelenalá barva, povislá kůže, slizký povrch nebo zápach jsou jednoznačnými signály, které by vás měly od nákupu odradit. Etiketa prozradí důležité informace o stáří a původu drůbeže, způsobu chovu a výkrmu. U krůtích a prsních řízků (chlazených i mražených) musí být na etiketě uvedeno, zda jde o čistý sval bez přídatných látek (označení “natur”), zda obsahují sůl (označení “solené”) nebo zda je v nich kromě soli i voda a další stabilizátory (označení “křehčená”).

Nejchutnější kuřata na světě

V sortimentu MAKRO najdete i kulinářsky nejvíce ceněnou drůbež, jež pochází z francouzské oblasti Bresse. Jedná se o jediné plemeno na světě nesoucí označení kontrolovaného původu A.O.C., které se uděluje pouze vínům, sýrům a jiným lahůdkám. Mimořádně chutné, křehké a jemné maso tato kuřata poskytují díky speciálním podmínkám chovu: žijí ve volném výběhu s travnatým porostem, každý kus má zajištěný minimální postor 10m2 a do kurníků se zavírají pouze v noci. Přírodní krmivo pochází výhradně z regionu Bresse. Porážka probíhá přímo u chovatele, přičemž 10–15 dní před ní jsou kuřata uzavřena ve tmě a přikrmují se sušeným mlékem.