Husa domácí je nejtučnějším druhem drůbeže a vyniká osobitou a výraznou chutí. Pečená vcelku se tradičně podává jako slavnostní pokrm o Vánocích a také o svátcích svatého Václava (28. září) a Martina (11. listopadu). Světově proslulou specialitou jsou ztučnělá husí játra neboli foie gras.


Husa

Věděli jste že..?

Drůbeží maso je významným zdrojem vitamínů, zejména skupiny B. Důležitý je především vitamín B12, vitamíny A, D a E jsou obsaženy v tukové tkáni a játrech. V zanedbatelných množstvích se vyskytuje i vitamín C.

Drůbeží výrobky obsahují i minerální látky jako hořčík, vápník, železo, draslík, zinek a selen. Tyto minerály jsou vázány na bílkoviny, takže jsou v našem gastrointestinálním traktu mnohem lépe využity.


Znaky

Pro husí maso je charakteristická tmavá barva a vyšší obsah tuku, který se pohybuje okolo 7 %. Nejčastěji je v prodeji vcelku, a to jak čerstvá, tak zmrazená. Znakem kvality jsou masitá prsa a světlá silná kůže beze skvrn, trhlin a zbytků peří.

Využití

Nejvhodnější úpravou celé husy je pozvolné pečení, během něhož se postupně rozpustí sádlo uložené pod kůží. Vhodná je kombinace s nádivkou, která obohatí chuť masa a zároveň do sebe vstřebá uvolňující se šťávy. Vynikají je kombinace s jablky. Samotná husí stehna lze konfitovat, tedy pomalu dusit ve vlastním tuku. Drůbky se hodí k přípravě vývaru, vařené se podávají s nejrůznějšími omáčkami. Z jater se připravují paštiky a teriny a lze je také péct nebo smažit.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!