Husy jsou nejtučnějšími představitelkami drůbeže – 100 g masa z prsou a stehen obsahuje 7 g tuku na 22 g bílkovin. Chuti tmavého masa s výraznou vůní a charakteristickou vrstvou tuku pod kůží svědčí především pečení. Nejlepší je kombinace s nádivkou, která rozšíří rejstřík chutí. Na českých stolech se husí pečínka často objevuje o svátku svatého Václava (28. 9.) a Martina (11. 11.). Základními znaky kvalitního exempláře jsou masitá prsa a bledá tlustá kůže beze skvrn, trhlin a zbytků peří. Na trhu jsou husy čerstvé i hluboce zmrazené v různých velikostech, případně již rozporcované. Speciální lahůdkou jsou ztučnělá husí játra – foie gras.

Tipy z našeho sortimentu

  • Husí stehna

    Husí stehna

    Chlazená, vakuově balená husí stehna pocházejí z maďarských chovů. Ideálně se hodí k pomalému pečení, výtečně chutnají také konfitovaná.

    Více o produktu

  • Husí foie gras

    Husí foie gras

    Zbytnělá husí játra patří mezi nejvyhlášenější delikatesy na světě. Uplatní se ve studené i teplé kuchyni nebo jako součást lahůdkových paštik.

    Více o produktu


Více o huse

  • Husa na pečení

    Husu pečte 2,5–3 hod. při 180–200 °C. Pravidelně ji polévejte výpekem – maso zůstane šťavnaté a kůrka bude křupavá. Kůže potřená před dopečením medem získá barvu a aromatičtější příchuť.

  • Husí stehna

    Vynikající lahůdkou jsou konfitovaná husí stehna. Francouzská metoda konfitování původně sloužila ke konzervování masa. Spočívá ve velmi pomalém dušení stehen ve vlastní šťávě a tuku.

  • Husí foie gras

    Jedním z nejoblíbenějších předkrmů z husích jater je terina. Kromě opékání na pánvi a pečení lze foie gras grilovat. Připravují se vždy zprudka a krátce, aby se nevypeklo mnoho tuku.

Správné rozmrazení

Respektujte informace o době trvanlivosti a dbejte na správnou přípravu. Jediným vhodným místem k pomalému rozmrazování hluboce zmrazených kusů je chladnička. Rozbalenou husu položte na mřížku do nádoby tak, aby se odkapávající tekutina nedostala do kontaktu s masem. Nádobu přikrytou potravinovou fólií nechte v chladničce, dokud husa důkladně nerozmrzne.


Další oblíbené druhy masa

  • Kachna

    Chlazené kachny v MAKRO

    Křehké a aromatické maso kachen chutná skvěle pečené, smažené i v podobě paštiky či teriny.

  • Vepřová plec

    Vepřová plec v MAKRO

    Vepřová plec vyžaduje delší tepelnou úpravu a je ideální pro přípravu dušených pokrmů.

  • Kuře

    Česká kuřata

    Za popularitou kuřat stojí výtečná chuť, snadná dostupnost a nevídaně široký kulinářský potenciál.

  • Hovězí roštěná

    Hovězí roštěná na steaky

    Křehký roštěnec je ideální pro minutkovou úpravu a grilování