Z kachny divoké byly vyšlechtěny dva základní typy kachny domácí: kachna evropského typu a kachna asijská. Evropská plemena se rozlišují podle zeměpisného původu – kachna elsberská se chová v Anglii, z Francie pochází větší kachna ruánská a menší nantská. V obchodech se lze nejčastěji setkat s reprezentantkou asijského typu – tučnější kachnou pekingskou, mezi jejíž křížence patří i vodňanská kachna. Méně tučná je pižmovka (kachna čínská dovážená z Jižní Ameriky či barbarie z Francie) s nižší hmotností a červeným masem. Křížencem pižmovky a pekingské kachny je mulard – hlavní zdroj kachních foie gras. Kromě celých kachen jsou v prodeji kachní prsa a stehna nebo prsa v řezu Tournedos, která mohou být plněná foie gras.


Více o kachně

  • Kachní foie gras

    Ztučnělá kachní játra váží do 700 g a jejich cena je oproti husím nižší. Získávají se především z kachen mulard, jež se snadno vykrmují. Játra se pečou, grilují, smaží nebo se připravují ve vodní lázni.

  • Paštiky a teriny

    Lahůdkou z jater jsou paštiky a teriny podávané na plátku veky. Mezi oblíbené ingredience patří různé druhy kvalitního alkoholu, fíky, pomeranče, jablka, paprika nebo olivy, do terin se přidává i maso.

  • Pomalu pečená kachna

    Maso pečené pomalu za nižších teplot má lahodnou chuť, není vysušené a perfektně odpadá od kosti. Kachna se konfituje, tj. peče při velmi nízké teplotě ve vlastní šťávě a tuku až 12–14 hodin.

Široký výběr

V sortimentu MAKRO můžete vybírat z vynikajících českých kachen z Vodňan, nabízíme také lahůdkové kachny z francouzských chovů a zastoupena je i drůbež z Maďarska. Kachny lze koupit s droby i bez nich.



Další oblíbená masa

  • Kuře

    Česká kuřata

    Za popularitou kuřat stojí výtečná chuť, snadná dostupnost a nevídaně široký kulinářský potenciál.

  • Vepřová plec

    Vepřová plec v MAKRO

    Vepřová plec vyžaduje delší tepelnou úpravu a je ideální pro přípravu dušených pokrmů.

  • Hovězí svíčková

    Chlazená hovězí svíčková

    Nejcennější a nejžádanější část hovězího poskytuje křehké a jemné vláknité maso.