Kachna domácí je rozšířená po celém světě, a to ve dvou základních druzích (kachna evropského typu a kachna asijská), které zahrnují celou řadu plemen. Chovají se nejen pro vynikající maso a delikátní játra, ale také pro vejce a peří.


Kachna

Věděli jste že..?

Drůbeží maso je významným zdrojem vitamínů, zejména skupiny B. Důležitý je především vitamín B12, vitamíny A, D a E jsou obsaženy v tukové tkáni a játrech. V zanedbatelných množstvích se vyskytuje i vitamín C.

Drůbeží výrobky obsahují i minerální látky jako hořčík, vápník, železo, draslík, zinek a selen. Tyto minerály jsou vázány na bílkoviny, takže jsou v našem gastrointestinálním traktu mnohem lépe využity.


Znaky

Kachna se vyznačuje mohutnou kostrou, masitými prsy a světlou kůží. Maso má tmavší barvu a obsahuje okolo 6 % tuku. K dispozici je vcelku, běžně lze zakoupit samotná prsa a stehna, a to jak v chlazené, tak i mražené podobě.

Využití

V našich končinách se kachna připravuje nejčastěji pečená, ochucená kmínem a solí. Stehna výtečně chutnají konfitovaná (pomalu dušená ve vlastním tuku). Prsa lze připravit stejným způsobem, hodí se i k pečení, smažení nebo grilování. Kachní maso se hojně využívá v asijské kuchyni, kde mu dělá společnost výrazné koření jako zázvor, skořice, hřebíček nebo směs garam masala. Drůbky jsou ideální k přípravě polévek, játra dávají základ paštikám nebo se podávají opečená.



Snadné vykostění kachních prsou

Kachní maso je chutné a není ani příliš tučné. Pojďme se podívat, jak kachnu snadno a rychle vykostit - zabere vám to jen pár minut.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!