Krůta je největší druh tradiční domácí drůbeže a její maso nabízí nepřeberné možnosti úprav. Pochází ze Severní Ameriky, z území dnešních Spojených států a Mexika. Krůty se rozlišují podle zbarvení peří a hmotnosti. Největší hospodářský význam mají krůta bílá, černá a bronzová, podle hmotnosti se plemena rozdělují do čtyř kategorií – baby krůta (2,8–3,5 kg), lehká (3,5–5 kg), střední (7–10 kg) a těžká (10–12,5 kg). Krocani mohou dosáhnout hmotnosti až 20 kilogramů. Krůty jsou k dispozici vcelku i naporcované, v čerstvé i mražené podobě. Říká se, že poskytují devatero druhů mas – maso z různých částí se liší zbarvením i konzistencí, ale společný má nízký obsah tuku a snadnou stravitelnost. Je vhodné při redukční dietě, a protože nepodporuje usazování cholesterolu v cévách, doporučuje se osobám se srdečním onemocněním.

Tipy z našeho sortimentu

  • Krůtí prsa

    Krůtí prsa

    Křehké, jemné a libové maso z krůtích prsou se nejlépe uplatní v minutkové úpravě, vhodné je také pro přípravu jemných soté.

    Více o produktu

  • Krůtí stehenní plátek s kůží

    Krůtí stehenní plátek s kůží

    Vykostěný plátek se hodí na rolády, nakrájený na kostky se využívá na guláš a lze ho i upéct – díky ponechané kůži zůstane maso šťavnaté.


Více o krůtě

  • Krůtí stehna

    Spodní stehno poskytuje nejtmavší a nejhutnější maso, které je vhodné k uzení, pečení a vaření. Vykostěné horní stehno s odstraněnou kůží má charakter telecího a hodí se na řízky, k pečení či ke světlým omáčkám.

  • Krůta na pečení

    Pečená krůta s nádivkou patří k tradičním slavnostním pokrmům v USA, ale i u nás během vánočních svátků. K pečení vcelku zvolte mladší menší kus s křehčím a šťavnatějším masem.

  • Krůtí prsa

    Krůtí prsa se skládají z většího a menšího svalu (krůtí filet). Větší část se využívá na závitky a rolády či v mleté podobě. Filet se hodí na minutkovou úpravu, na steaky, řízky a soté.

Garance kvality

Krůta je choulostivější drůbež než kuře a dožívá se mnohem vyššího věku a váhy. V době, kdy jde kuře na porážku, krůťata se teprve přemisťují do výkrmu. Chovatelé musejí dbát o jejich naprostou pohodu především prvních šest týdnů odchovu – každé chovatelské selhání se negativně odráží na chování a zdravotním stavu hejna. Proto i u běžného krůtího masa má spotřebitel jistotu, že zvířata měla dokonalý komfort, ať už se týká krmiva, kvalitní podestýlky, teploty nebo prostoru, a na kvalitě masa je to znát.


Další oblíbené druhy masa

  • Kuře

    Česká kuřata

    Za popularitou kuřat stojí výtečná chuť, snadná dostupnost a nevídaně široký kulinářský potenciál.

  • Husa

    Chlazené a mražené husy v MAKRO

    Dozlatova pečená husa je zlatým hřebem každé sváteční hostiny.

  • Vepřová plec

    Vepřová plec v MAKRO

    Vepřová plec vyžaduje delší tepelnou úpravu a je ideální pro přípravu dušených pokrmů.

  • Hovězí svíčková

    Chlazená hovězí svíčková

    Nejcennější a nejžádanější část hovězího poskytuje křehké a jemné vláknité maso.