Hamburger je klasikou nejen letního grilování. Základem úspěchu je kvalitní a správně zpracované maso a dobrá kombinace dalších ingrediencí.

Na cestě za opravdu dobrým burgerem se neobejdete bez vhodného masa – nejčastěji je to mleté hovězí, doporučovanou kombinací bývá směs předního a zadního masa. V posledních letech patří k nejžádanějším řezům Chuck Roll ze svalu v oblasti hovězího krku, který je optimálně prorostlý tukem a poskytuje velmi jemné maso s výraznou chutí.

Maso by mělo být umleté spíše hrubě, aby při konzumaci vynikla jeho chuť a konzistence. Nepatří do něj žádné další ingredience kromě soli a pepře, rozhodně je nenastavujte vejcem ani strouhankou. Čisté mleté maso se jednoduše vytvaruje rukama nebo rozválí na kuchyňské fólii a vykrojí kulatou formičkou. Ideálně upečený burger by měl být ve středu růžový, jen tak zůstane šťavnatý a „nevysušený“. Po odstavení z tepla je potřeba nechat plátek několik minut odpočinout. Pokud by se rozkrojil ihned po stažení z grilu, šťáva by vytekla a maso by ztratilo na chuti i šťavnatosti.



Mleté maso v kuchyni

  • Dbejte na maximální kvalitu a čerstvost – maso skladujte při správné teplotě a umelte těsně před použitím.
  • Při manipulaci s mletým masem důsledně zachovávejte hygienická opatření – ruce i oblečení udržujte v čistotě.
  • Kuchyňské náčiní, které přijde do kontaktu s masem, nepoužívejte na další suroviny, především ne na ty, které se budou konzumovat bez tepelné úpravy.
  • Čerstvé mleté maso můžete také zamrazit pro pozdější využití – v neprodyšném obalu vydrží i několik měsíců.
  • Rozmrazené maso vždy tepelně upravte a nikdy ho znovu nezamrazujte.
Příprava burgerů

Jak se staví burger

Vrstvení surovin záleží na preferencích kuchaře či konzumenta, základem však je požadavek, aby hamburger držel pohromadě a nic nepadalo okolo. Postup může být například následující:

Přepůlenou bulku krátce opečeme na grilu, potřeme ji vybranou omáčkou, poklademe listovým salátem a na něj položíme plátek masa, sýr a slaninu. Navrch přidáme vybranou zeleninu a přiklopíme salátem a druhou půlkou bulky potřené omáčkou.

Základem každého burgeru je maso

Tuk je zárukou správné šťavnatosti

Pro správný výsledek je důležitý obsah tuku, který může dosáhnout až 30 %. Burger vyrobený z libového masa by nebyl dost šťavnatý ani chuťově výrazný, proto ho raději doplňte prorostlejším kusem, případně přidejte hovězí lůj. Mimochodem, burger by se vždy měl jíst rukama, nikdy příborem.


Jak se staví burger
Jak se staví burger
Jak se staví burger
Jak se staví burger

Tipy ze sortimentu


Historické okénko

První zmínka o hamburgeru pochází z amerických novin z konce 19. století, původ sendviče pojmenovaného po německém přístavu však není zcela jasný. Některé historické prameny jej považují za americký „vynález“, jemuž dali jméno němečtí imigranti, jiné zdroje uvádějí, že do USA přicestoval právě z Hamburku. Mimo to existuje několik kuchařů či majitelů restaurací, jimž je jeho objevení připisováno. Jisté však je, že právě ve Spojených státech si mleté maso podávané v housce získalo oblibu i slávu, která se následně rozšířila do celého světa.


Chuťová kompozice

Doplňky k masu zvolte podle chuti, ale s rozmyslem – nikdy by neměly přebít ani znehodnotit chuť hovězího masa.

  • Slanina – opečený vepřový bůček s chutí masa výborně ladí. Použít můžete klasickou anglickou slaninu, luxusní nádech dodá italská pancetta.
  • Zelenina – při výběru zeleniny se fantazii meze nekladou, důležité je však správné zpracování, aby z burgeru při konzumaci nevyklouzla. Použít můžete plátky rajčat, listové saláty (little gem, římský, ledový, rukolu, čerstvý špenát..), klasikou je syrová, opečená i karamelizovaná cibule. Zajímavou volbou jsou velmi tenké plátky opečené červené řepy.
  • Sýry – volbou číslo jedna je čedar, výborná je také gouda, nezklamou ani sýry ementálského typu nebo druhy s modrou či bílou plísní. Za vyzkoušení stojí sýry z kozího mléka.
  • Omáčky – o  dokonalé propojení všech ingrediencí se postará dobře vybraná omáčka. Může být na bázi majonézy (česneková, americká), ze zakysané smetany (bylinková) či zeleniny (bylinkové pesto, rajčatová salsa nebo guacamole z avokáda).
  • Pečivo – bulka by měla být kvalitní, chutná a s dobrou konzistencí, díky níž hamburger bude během konzumace držet pohromadě a nerozmočí se ani nerozdrobí.
Tradiční burger

Usnadněte si práci

Jste-li v časové tísni nebo si v práci se syrovým masem nelibujete a raději ji přenecháte odborníkům, využijte široký výběr profesionálně vyrobených hamburgerů, které jsou připraveny k okamžitému použití. V nabídce MAKRO naleznete chlazené a mražené burgery vyrobené z masa prvotřídní kvality ze špičkových plemen. Vybírat můžete i z různých variant o hmotnosti 200 gramů nebo mini verze (42,5 g), které se skvěle hodí pro přípravu malých hamburgerů podávaných jako chuťovka na party či rautu.


Tipy ze sortimentu