Velký ořech (anglicky knuckle) se nachází na přední části hovězí kýty. Řez nabízí vynikající libové maso vhodné pro nejrůznější druhy kulinářských úprav, včetně steaků a minutek.


Hovězí ořech

Věděli jste že..?

Úprava masa zásadně ovlivňuje jeho stravitelnost? Nejhůře stravitelné a pro tělo silně zatěžující je maso pečené (např. steak). Nejlépe stravitelné je vařené maso se zeleninou. Vhodné je i koření jako kurkuma, koriandr, zázvor apod.

Nejvhodnější zelenina k hovězímu masu je vařená brokolice, kapusta, květák, celer, mrkev, červená řepa, cibule, česnek.


Znaky

Maso velkého ořechu je velmi křehké, pravidelně mramorované a vyznačuje se jemně vláknitou strukturou. Skládá se ze tří částí svaloviny spojených vazivem, které se od sebe před minutkovou úpravou oddělí ve směru svalových vláken a následně se zbaví vazivového středu.

Využití

Ořech v prémiové kvalitě (tedy perfektně vyzrálý) je výtečný pro přípravu steaků na grilu i na pánvi. Řeže se na silnější plátky, optimální stupeň propečení je medium rare až medium. Maso se skvěle hodí také k pozvolnému pečení a dušení, a to jak rozdělené na jednotlivé části, tak vcelku. Dobře ladí s lesními houbami, červeným vínem, tmavým pivem či kořenovou zeleninou. K ochucení se hodí například česnek nebo rozmarýn, vystačíte však i se solí a pepřem.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!