Hovězí kýta poskytuje celou řadu řezů, které se vyznačují výraznou chutí a pestrými možnostmi zpracování. Patří k nim i vrchní šál, který se vykrajuje z vnitřní strany, a spodní šál pocházející ze zadní části kýty.


Spodní a vrchní šál

Věděli jste že..?

Úprava masa zásadně ovlivňuje jeho stravitelnost? Nejhůře stravitelné je maso pečené (např. steak); nejlépe stravitelné je vařené maso se zeleninou. Vhodné je i koření jako kurkuma, koriandr, zázvor apod.

Před několika lety byla provedena studie, kde se zjistilo, že 75 % vegetariánů se po několika letech vrátilo ke konzumaci živočišných bílkovin z důvodu vyskytujících se zdravotních problémů. Veganství nebo vegetariánství dlouhodobě vyhovuje pouze úzké skupině lidí.


Znaky

Vrchní šál se vyznačuje jemně vláknitým masem, které je protkáno tenkými žilkami vnitrosvalového tuku a má jemně vláknitou strukturu. Na povrchu se nachází tzv. plátek, který je připojen vazivem. Spodní šál, nazývaný také frikando či svalovník, je oproti němu libovější a má hrubší svalová vlákna.

Využití

Vrchní šál s plátkem je skvělý k přípravě masových pečení a k pozvolnému dušení. Část bez plátku se využívá na závitky, přírodní řízky a také na tatarský biftek. Vyzrálé maso se hodí také k minutkové úpravě. Samotný plátek nachází nejčastěji využití na guláše a jiné dušené masové pokrmy. Spodní šál je vhodný k pečení a dušení, lze z něj připravit roládu či závitky a lze ho pošírovat. Mimo to je dobrou alternativou nízkého roštěnce při přípravě rostbífu.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!