Velká neboli vysoká plec se nachází v přední části hovězí čtvrtě. Poskytuje velmi chutné a libové maso, které obsahuje větší množství vaziva, a je proto vhodné především k delší tepelné úpravě – tedy k vaření, dušení či pečení.


Velká plec

Věděli jste že..?

Úprava masa zásadně ovlivňuje jeho stravitelnost? Nejhůře stravitelné a pro tělo silně zatěžující je maso pečené (např. steak). Nejlépe stravitelné je vařené maso se zeleninou. Vhodné je i koření jako kurkuma, koriandr, zázvor apod.

Před několika lety byla provedena studie, kde se zjistilo, že 75 % vegetariánů se po několika letech vrátilo ke konzumaci živočišných bílkovin z důvodu vyskytujících se zdravotních problémů. Veganství nebo vegetariánství dlouhodobě vyhovuje pouze úzké skupině lidí.


Znaky

Velká plec má plochý, mírně se zužující tvar a je velmi jemně prorostlá tukovými žilkami. Za života zvířete je svalstvo přední části vystaveno větší námaze, což má za následek vyšší podíl šlach a vazivových spojení. Na povrchu velké pleci může být ponechán tenký plátek připojený silnější vrstvou tuku a vaziva.

Využití

Velkou plec vcelku využijete při přípravě svátečních pečení, například na červeném víně, kořenové zelenině nebo houbách, skvěle chutná i pozvolna dušená na cibuli. Nakrájená na kostky se výborně hodí k přípravě guláše, perkeltu, použít ji lze na ragú, závitky a rolády. Maso se s oblibou zpracovává také v mleté podobě – na burgery, karbanátky nebo masové kuličky.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!