Řez s označením Ball tip pochází ze špičky vyzrálého ořechu kýty, která se řadí k nejušlechtilejším částem hovězího masa. Poskytuje velmi křehké, libové a chutné maso, které je vhodné jak pro minutkovou úpravu, tak na pečení.


Ball tip

Věděli jste že..?

Ball tip je v Severní Americe, odkud řez pochází, využíván jako jedna z nejlevnějších variant steakového masa? U nás není jeho použití příliš obvyklé, tak jej vyzkoušejte!

Maso je potřeba nechat minimálně hodinu před přípravou vydýchat při pokojové teplotě. V mezidobí ostrým nožem odstraňte tuhé blány – pracujte opatrně, abyste neporušili svalovinu, z níž by při tepelné úpravě vytekla šťáva.


Znaky

Maso je na řezu jemně mramorované tenkými tukovými žilkami a na povrchu pokryté slabou vrstvou tuku, která podtrhuje jeho chuť a šťavnatost. Vyznačuje se charakteristickou tmavě červenou barvou a vláknitou strukturou.

Využití

Ball tip se nejčastěji griluje nebo peče vcelku a poté porcuje na jednotlivé plátky. Ve formě steakových porcí se hodí i k minutkové úpravě na pánvi či grilu – aby bylo maso dokonale křehké, doporučuje se je předem na několik hodin naložit do marinády. Optimální stupeň propečení je medium rare až medium.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Příprava steaků & grilování

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchař MAKRO Petr Stádník Vám poradí, jak steaky nejlépe připravit a jaké jsou zásady správného grilování.