Steaky s označením Chuck tender pocházejí z kulaté pleci, která je známá také pod označením falešná svíčková. Maso vyniká výraznou chutí a vedle minutkové úpravy nabízí celou řadu možností ke zpracování.


Chuck tender

Věděli jste že..?

Maso je potřeba nechat minimálně hodinu před přípravou vydýchat při pokojové teplotě. Mezitím ostrým nožem opatrně odstraňte tuhé blány, abyste neporušili svalovinu – při tepelné úpravě by z ní vytekla šťáva. Tuk ale ponechte, dodává masu chuť a brání jeho vysušení.

Stáří masa můžete ověřit jednoduchou zkouškou. Zatlačte do něj prstem – pokud ve svalovině nezůstane důlek, kulinářské zázraky si od něj neslibujte; správně odleželé a vyzrálé maso totiž na řezu nepruží.


Znaky

Kulatá plec patří k libovějším částem hovězího masa. Vyznačuje se jemně vláknitou strukturou a na řezu jsou patrné tenké tukové žilky. Maso je velmi křehké a po tepelné úpravě zůstavá měkké a šťavnaté.

Využití

Z kulaté plece lze připravit vynikající steaky a medailonky. S oblibou se využívá k přípravě tatarského bifteku, na grilované špízy, hodí se také k pečení vcelku, dušení nebo přípravu nejrůznějších soté a ragú.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Příprava steaků & grilování

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchař MAKRO Petr Stádník Vám poradí, jak steaky nejlépe připravit a jaké jsou zásady správného grilování.