Flank neboli pupek je dlouhý a plochý libový plátek masa ze spodních břišních svalů. Setkat se s ním můžete také pod francouzským názvem bavette de flanchet. Výborně se hodí ke grilování, využít jej lze i k mnoha dalším úpravám.


Flank steak

Věděli jste že..?

V sortimentu MAKRO naleznete Flank pocházející z šesti různých zemí? Za pozornost stojí například steaky z Uruguaye, nároční gurmeti ocení maso z USA – zámořské steaky zrají po celou dobu přepravy do Evropy, jsou krásně mramorované, a tedy křehké a šťavnaté. Z českých variant doporučujeme vyzkoušet vyzrálý Flank z Bioparku

Steakové maso není nutné kupovat po kilogramech, velmi dobře poslouží jednotlivé, hygienicky balené a kalibrované porce.


Znaky

Pro flank steaky v nejlepší kvalitě je charakteristická jasně červená barva. Sval je během života zvířete velmi aktivní, maso je optimálně prorostlé tukem, vláknité a velmi křehké. Má výraznou chuť i vůni a po tepelné úpravě zůstává šťavnaté. Nejchutnější je vyzrálejší varianta.

Využití

Flank steak se obvykle připravuje vcelku a poté se krájí na tenké plátky kolmo na svalová vlákna. S oblibou se připravuje na grilu – optimální stupeň propečení je medium a před podáváním je třeba nechat maso alespoň 10 minut odpočinout na teplém místě (např. na kraji grilu). Kromě steakové úpravy lze pupek využít také k pečení nebo dušení. Ploché steaky si u nás získaly popularitu v posledních dvou letech. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi malou část jateční půlky, dochází během sezony k tzv. anatomickému nedostatku, kdy nabídka nepokrývá poptávku.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Příprava steaků & grilování

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchař MAKRO Petr Stádník Vám poradí, jak steaky nejlépe připravit a jaké jsou zásady správného grilování.