Flap steak je steakový řez pocházející ze spodního roštěnce, který se řeže ze šikmého břišního svalu. Setkat se s ním můžete také pod francouzským názvem bavette d'aloyau nebo anglickým označením Sirloin tip. Nabízí velmi šťavnaté maso s výraznou chutí i vůní.


Flap steak

Věděli jste že..?

Stáří masa můžete ověřit jednoduchou zkouškou. Zatlačte do něj prstem – pokud ve svalovině nezůstane důlek, kulinářské zázraky si od něj neslibujte; správně odleželé a vyzrálé maso totiž na řezu nepruží.

Steakové maso není nutné kupovat po kilogramech, velmi dobře poslouží jednotlivé, hygienicky balené a kalibrované porce. Takto připravené plátky ušetří kuchařům práci i čas, navíc umožní ochutnat steaky různých řezů od řady chovných plemen skotu.


Znaky

Široký a plochý sval je jemně protkán bílými tukovými žilkami, které podtrhují jeho skvělou chuť. Maso má vláknitou strukturu, je velmi křehké a štavnaté. Někdy se chybně zaměňuje s Hanger steakem.

Využití

Flap steak se připravuje vcelku a poté se krájí na tenké plátky napříč svalovými vlákny podobně jako flank steak. Optimální stupeň propečení je medium rare až medium – po tepelné úpravě je třeba nechat maso alespoň 10 minut odpočinout na teplém místě, aby se uvnitř optimálně rozložily šťávy.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Příprava steaků & grilování

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchař MAKRO Petr Stádník Vám poradí, jak steaky nejlépe připravit a jaké jsou zásady správného grilování.