Jeden z nejpopulárnějších a nejčastěji připravovaných steaků v Jižní Americe pochází z hovězí kýty, konkrétně z květové špičky. Setkat se s ním můžete také pod anglickým názvem Cap of Rump, který se používá v USA. Řez poskytuje prvotřídní maso výrazné chuti, které se ideálně hodí na grilování a pečení.


Picanha

Věděli jste že..?

Typický způsob grilování oblíbený v Latinské Americe se nazývá churrasco? Maso se připravuje na speciálním grilu napíchané na grilovacích jehlicích a ročně se při něm spotřebují tisíce tun (nejen) picanhy.

Maso je potřeba nechat minimálně hodinu před přípravou vydýchat při pokojové teplotě. V mezidobí ostrým nožem odstraňte tuhé blány – pracujte opatrně, abyste neporušili svalovinu, z níž by při tepelné úpravě vytekla šťáva.


Znaky

Picanha je charakteristická výrazným tukovým krytím na povrchu, které se ponechává i během tepelné úpravy. Na řezu je patrné mramorování tukovými žilkami, díky nimž je maso křehké a šťavnaté.

Využití

Picanha se nejčastěji připravuje vcelku, a to na grilu nebo v troubě (tukovou vrstvou směrem dolů). Díky povrchovému tuku získává výraznou chuť i vůni. Po sejmutí z žáru je třeba maso nechat odpočinout, aby se uvnitř rozložily šťávy – poté se krájí na tenké plátky. Picanha se do povědomí tuzemských zákazníků dostává spíše pozvolna, rozhodně však stojí za vyzkoušení – v Jižní Americe jsou na steaky specialisté a dobře vědí, jaké maso použít. Inspirujte se a budete příjemně překvapeni!



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Příprava steaků & grilování

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchař MAKRO Petr Stádník Vám poradí, jak steaky nejlépe připravit a jaké jsou zásady správného grilování.