Rump steak se krájí z vykostěné horní části hovězí kýty, respektive květové špičky, která patří k nejoceňovanějším částem zadního hovězího masa. Poskytuje velmi chutné a libové maso, které se skvěle uplatní na grilu, ale i v mnoha dalších úpravách.


Rump steak

Věděli jste že..?

Není rump jako rump? Pokud si ho objednáte v Severní Americe, dostanete maso ze zadní části zvané také round. Ve zbytku anglicky mluvících zemí se jedná o část nacházející se blíže ke středu zvířete.

Stáří masa můžete ověřit jednoduchou zkouškou. Zatlačte do něj prstem – pokud ve svalovině nezůstane důlek, kulinářské zázraky si od něj neslibujte; správně odleželé a vyzrálé maso totiž na řezu nepruží.


Znaky

Řez se vyznačuje jemným svalovým vláknem, které je protkané tenkými tukovými žilkami. Na povrchu se může nacházet slabá vrstva tuku, kterou je před tepelnou úpravou potřeba na několika místech naříznout, aby se steak nekroutil.

Využití

Na grilování a minutkovou úpravu obecně se nejlépe hodí vyzrálé a odleželé maso, jinak hrozí, že bude rump steak tužší. Maso lze využít také k pozvolnému dušení a pečení, a to ve formě plátků i vcelku. Řez patří v rámci minutkové úpravy k levnějším alternativám – pokud jej chceme použít na steak, vyplatí se vybrat prémiové varianty s výraznějším mramorováním (např. wagyu nebo argentinské hovězí), které mají výraznější chuť.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Příprava steaků & grilování

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchař MAKRO Petr Stádník Vám poradí, jak steaky nejlépe připravit a jaké jsou zásady správného grilování.