Tzv. "T-bone" a "Porterhouse" steaky jsou prvotřídní a velmi ceněné řezy s kostí, na níž se nachází část svíčkové a nízkého roštěnce. Kombinace dvou delikátních druhů masa je řadí k tomu nejlepšímu, co si lze z široké nabídky steaků vybrat.


T-Bone steak

Věděli jste že..?

Steakové maso není nutné kupovat po kilogramech, velmi dobře poslouží jednotlivé, hygienicky balené a kalibrované porce. Takto připravené plátky usnadní kuchařům práci i čas a navíc umožní ochutnat steaky různých řezů od řady chovných plemen skotu.

Stáří masa můžete ověřit jednoduchou zkouškou. Zatlačte do něj prstem – pokud ve svalovině nezůstane důlek, kulinářské zázraky si od něj neslibujte; správně odleželé a vyzrálé maso totiž na řezu nepruží.


Znaky

T-bone steak získal svůj název podle tvaru bederního obratlu, který připomíná písmeno T. Podél kosti je patrná část svíčkové a roštěné, na povrchu se nachází jemné tukové krytí. Oproti T-bone steaku má Porterhouse steak větší podíl svíčkové a krájí se na silnější plátky (až 7 cm). V obou případech se nejdelikátnější maso nachází u kosti.

Využití

Oba řezy nejlépe vyniknou při rychlé tepelné úpravě na grilu či pánvi – díky kosti zůstane maso krásně šťavnaté. Steaky vynikají výraznou chutí, kterou stačí zlehka podpořit solí a pepřem – marinování by mohlo jejich chuť přebít.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Příprava steaků & grilování

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchař MAKRO Petr Stádník Vám poradí, jak steaky nejlépe připravit a jaké jsou zásady správného grilování.