Přední část roštěnce zvaná vysoká roštěná se nachází mezi podplečím a nízkým roštěncem a patří k nejoblíbenějším částem hovězího masa. Poskytuje velmi hodnotné, jemné a vláknité maso, které má v kuchyni pestré uplatnění – pokrmy z vysoké roštěné se vyznačují výraznou chutí, křehkostí a šťavnatostí


Vysoká roštěná

Věděli jste že..?

Steak z vysoké roštěné má několik různých podob i názvů? Rib-eye je varianta bez kosti, řezu s kostí se říká také Cowboy rib a pod označením Tomahawk naleznete řez s celým žebrem. Vybírat můžete dle vlastních preferencí – všechny jsou lahodné a šťavnaté.

Steakové maso není nutné kupovat po kilogramech, velmi dobře poslouží jednotlivé, hygienicky balené a kalibrované porce. Takto připravené plátky ušetří kuchařům práci i čas, navíc umožní ochutnat steaky různých řezů od řady chovných plemen skotu.


Znaky

Maso vysoké roštěné obsahuje 16 % tuku a je pro něj typické výrazné mramorování bílými tukovými žilkami. Z nejoceňovanější střední části se vykrajují tzv. Rib-eye steaky po obvodu lemované tukem, který zajišťuje, že maso zůstane po tepelné úpravě dokonale šťavnaté.

Využití

Vysoká roštěná je skvělá na přípravu minutek a steaků – má pověst nejoblíbenějšího a nejšťavnatějšího steaku a nejlépe vynikne při přípravě na grilu. Zakoupit ji můžete také ve formě řezu s kostí nazývaného côte de boeuf, který je skvělý na grilování a díky ponechané kosti je šťavnatější.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Příprava steaků & grilování

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchař MAKRO Petr Stádník Vám poradí, jak steaky nejlépe připravit a jaké jsou zásady správného grilování.