Vepřové hřbetní sádlo patří k tradičním ingrediencím české kuchyně. Má specifickou chuť a aroma a využít ho lze ve slaných i sladkých pokrmech. Nachází se na povrchu plece, kýty, krkovičky, pečeně a boku.


Vepřové sádlo

Věděli jste že..?

Čerstvé vepřové je zbarvené do růžova s jemnými vlákny a lehce mramorované tukem. Tučné části mají být bílé a pevné. Na rozdíl od hovězího, které potřebuje určitou dobu zrát, je vepřové maso nejchutnější ihned po porážce.

Domestikace divokého prasete má dlouhou historii – proběhla již před 10 000 lety. Cílený chov a šlechtění tohoto významného domácího zvířete se však začaly rozvíjet až od 18. století.


Znaky

Hřbetní sádlo má čistě bílou barvu, pevnou konzistenci a není prorostlé masem, případně ho v závislosti na konkrétním řezu obsahuje jen velmi malý podíl. Syrové sádlo je k dispozici ve formě plátu s kůží i bez ní. Další variantu představuje škvařené sádlo, které prošlo tepelným opracováním, je zbavené všech pevných částí a má roztíratelnou konzistenci.

Využití

Syrové vepřové sádlo je vhodné ke špikování nebo obalení masa, aby se předešlo vysušení a podtrhla se jeho chuť. Nakrájené na kostky se zpracovává na škvarky, které jsou oblíbenou chuťovkou k pivu a hodí se také k přípravě pomazánek nebo k ochucení slaného pečiva. Škvařené sádlo se používá ke smažení masa i zeleniny a uplatní se jako ingredience do sladkých těst, například na kynuté buchty nebo vánoční cukroví.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!