Vepřová kýta se řadí k zadní čtvrti jatečné půlky a je její největší částí. Poskytuje velice kvalitní libové maso s širokým kulinářským potenciálem a patří k nejžádanějším řezům vepřového masa.


Vepřová kýta

Věděli jste že..?

Čerstvé vepřové je zbarvené do růžova s jemnými vlákny a lehce mramorované tukem. Tučné části mají být bílé a pevné. Na rozdíl od hovězího, které potřebuje určitou dobu zrát, je vepřové maso nejchutnější ihned po porážce.

Vepřové vydrží několik dní v chladničce, hluboce zamrazené se může skladovat až půl roku. Při přípravě je z hygienických důvodů třeba dbát na to, aby bylo i v hlubších vrstvách dokonale tepelně opracováno.


Znaky

Vepřová kýta se dělí na několik částí. Vrchní šál je jemně vláknitý a obsahuje pouze 3 % tuku, spodní šál je jemně mramorovaný a pokrytý tenkou tukovou vrstvou. Ořech má zaoblený tvar a poskytuje křehké a jemně vláknité maso. Špička kýty je velmi jemně protkaná tukovými žilkami a vyniká skvělou chutí a křehkostí masa.

Využití

Nejznámější je kýta v podobě dušené, vařené nebo uzené šunky. Jednotlivé části však nabízejí celou řadu dalších možností zpracování – hodí se k pečení, dušení i minutkovým úpravám. Z vrchního šálu lze připravit skvělé přírodní řízky, spodní šál se používá na vepřové guláše nebo na rolády. Ořech nakrájený na kostky je vhodný na masové fondue, špička kýty se nejčastěji peče a dusí.



Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!