Kýta poskytuje velice kvalitní maso ze zadní vepřové čtvrtky. K dispozici je celá s kůží i s nožičkou, po odblanění a očištění ji lze rozdělit na vrchní šál (sval z vnitřní strany kýty) a spodní šál (sval z vnější části kýty mnohdy prodávaný i s kůží), ořech a špičku kýty. Celá vepřová kýta, případně vrchní a spodní šál, se využívají k výrobě šunky, jednotlivé části libového a křehkého masa mají pestré kulinární uplatnění.

Tipy z našeho sortimentu

  • Vepřová kýta bez kosti/ šály II.

    Vepřová kýta bez kosti

    Dokonale očištěné a odblaněné maso připravené k nakrájení na řízky. Hodí se i na roládu nebo jemný vepřový guláš.

  • FL Vepřová kýta plátky CZ chlaz.

    Vepřová kýta plátky

    Kvalitní plátky vlastní značky MAKRO Fine Life lze grilovat, dusit a smažit. Vyžadují kratší a mírnější tepelnou úpravu než krkovice.

    Více o produktu


Více o vepřové kýtě

  • Spodní šál

    Jemně mramorované maso se spodní částí tuku se peče vcelku –  po krátkém prudkém osmažení ze všech stran, zvolna a při nižších teplotách. Další využití je podobné jako u vrchního šálu.

  • Ořech

    Jemně vláknitý ořech včetně špičky kýty se dá péct vcelku stejně jako ostatní libová křehká masa. Nakrájený na kostičky se hodí do masového fondue, ale i do gulášů či perkeltů.

  • Vrchní šál

    Libové maso (3 % tuku) s ponechanou tukovou vrstvou je ideální k pečení vcelku nebo ve formě rolády, očištěné a odblaněné se hodí na řízky a lze z něj připravit řadu dušených pokrmů, např. soté a ragú.

Garance kvality

Vepřové maso Horeca Select z českých farem patří k nejkvalitnějším produktům na trhu, přičemž původ každého kusu lze dohledat až ke konkrétnímu farmáři. Chovatelé jsou povinni kontrolovat a evidovat používané krmivo, což zaručuje, že zvířatům podávají jen kvalitní suroviny. Během 12denní záruční lhůty může být maso uloženo v ochranné atmosféře nebo ve vakuu bez obav ze ztráty kvality. Po rozbalení z vakua by mělo 10 minut odvětrat a po vyjmutí z chladničky ho před přípravou nechte ustálit na pokojovou teplotu. Nikdy maso nedávejte na zdroj žáru přímo z chladničky, aby neutrpělo teplotní šok a neztuhlo.



Další oblíbené druhy masa

  • Vepřová plec

    Vepřová plec v MAKRO

    Vepřová plec vyžaduje delší tepelnou úpravu a je ideální pro přípravu dušených pokrmů.

  • Srnčí maso

    Srnčí maso v MAKRO

    Srnčí maso má jemnou chuť a je ideální volbou pro ty, kdo se s chutí zvěřiny teprve seznamují.

  • Hovězí přední

    Přední hovězí v MAKRO

    Hrudí, pupek, žebro a krk vyžadují delší tepelnou úpravu vařením či dušením.

  • Kachna

    Chlazené kachny v MAKRO

    Křehké a aromatické maso kachen chutná skvěle pečené, smažené i v podobě paštiky či teriny.