Maso z plece, nazývané také plecko nebo ramínko je libovější než krkovice (s povrchovým tukem 9–10 % tuku, po jeho odstranění 5–7 %), má však hrubší vlákna a více šlachovitých částí. Plec se prodává vcelku s kostí a kůží, častěji je však vykostěná a rozdělená na velkou plec a plochou nebo loupanou plec. Velká plec je vhodná na pečení vcelku a na steaky.

Tipy z našeho sortimentu

  • Vepřová plec bez kosti 5D chlazená

    Plec vepřová bez kosti

    Vykostěná vepřová plec z německých chovů je dokonale odblaněná a očištěná, takže ji lze ihned použít k tepelné úpravě.

    Více o produktu

  • Vepřová plec b.k. BIO – chlazená

    BIO vepřová plec

    Maso s označením BIO pochází ze šetrně usmrcených vepřů, kteří byli kvalitně a zdravě krmeni a žili ve velkorysém prostoru.


Více o vepřové pleci

  • Dušení

    Méně šlachovitou plochou plec lze péct ve formě rolády nebo menších závitků. Dokonale očištěné maso se po nakrájení na kostky dusí na kmíně, zelenině nebo na houbách.

  • Ragú a guláše

    K nejpopulárnějším pokrmům z vepřové plece patří segedínský guláš. Ostatně guláše, ragú či perkelty nabízejí řadu chuťově zajímavých variací, v nichž hraje nejčastěji prim cibule a paprika.

  • Pečení

    Vláknitější a šlachovitější maso vyžaduje delší tepelnou úpravu než ostatní druhy vepřového. Lze ho péct vcelku i grilovat nakrájené ve formě špízů. Teplotu pečení je třeba držet kolem 100 °C.

Garance kvality

Vepřové maso Horeca Select z českých farem patří k nejkvalitnějším produktům na trhu, přičemž původ každého kusu lze dohledat až ke konkrétnímu farmáři. Chovatelé jsou povinni kontrolovat a evidovat používané krmivo, což zaručuje, že zvířatům podávají jen kvalitní suroviny. Během 12denní záruční lhůty může být maso uloženo v ochranné atmosféře nebo ve vakuu bez obav ze ztráty kvality. Po rozbalení z vakua by mělo 10 minut odvětrat a po vyjmutí z chladničky ho před přípravou nechte ustálit na pokojovou teplotu. Nikdy maso nedávejte na zdroj žáru přímo z chladničky, aby neutrpělo teplotní šok a neztuhlo.



Další oblíbené druhy masa

  • Kančí maso

    Kančí maso v MAKRO

    Tmavočervené kančí maso je křehké, šťavnaté a výrazně aromatické.