Bažant obecný je nejrozšířenějším druhem pernaté zvěře. Původně pochází z Asie, v současné době se vyskytuje po celém světě. Žije v nížinách, na loukách, v polích a v zemědělských oblastech, kde se živí semeny, plody, hmyzem a larvami. Dospělí bažanti dosahují délky kolem 90 cm, slepice asi 60 cm. Jejich hmotnost se pohybuje podle věku a pohlaví od 0,5 do 1,5 kg. Maso bažantů je hrubě vláknité, má nízký podíl tuku a obsahuje řadu zdraví prospěšných látek – vitaminy skupiny B a také minerální látky jako vápník, železo, hořčík a mangan. Volně žijící bažanti (samci) se loví od poloviny října do konce prosince, kohouti a slepice chovaní v bažantnicích až do konce ledna.


Tipy z našeho sortimentu

  • Bažantí prsa (mražená)

    Bažantí prsa

    Vykostěná prsa bez kůže poskytují jemné a libové maso. Mohou se péci či grilovat, výborně chutnají v kombinaci s ovocnými omáčkami.

  • Celý bažant (mražený)

    Celý bažant

    Vakuově balený bažant pochází z tuzemských revírů nebo skotských farmových chovů. Hodí se k pečení a dušení, skelet lze využít na polévku.


Více o bažantovi

  • Pečení vcelku

    Mladí bažanti se pečou vcelku na víně, na divoko či plněné nádivkou. Před pečením je vhodné obalit maso plátky slaniny, aby se nevysušilo, starší kusy je navíc potřeba předvařit.

  • Stehna a prsa

    Nejchutnější maso poskytují stehna a prsa, která se hodí k pečení, dušení, konfitování, pošírování či uzení a skvěle se uplatní také v paštikách a terinách.

  • Kombinace chutí

    Bažantí maso dobře doplní jalovec, bobkový list, nové koření, pepř, tymián či rozmarýn. Výtečně chutná také dušené na červeném víně, na houbách, se zeleninou či jablky.

Záruka kvalitního masa

Zdrojem zvěřiny z České republiky nabízené v MAKRO je výhradně veterinárně řádně kontrolovaná lovená zvěř splňující všechny podmínky zdravotní nezávadnosti. Zpracování ulovených kusů podléhá přísným normám a maso je vždy prohlédnuto proškolenou osobou – členem mysliveckého sdružení. Pokud je zvíře v pořádku, myslivec vyplní prohlášení, bez nějž se maso nesmí prodávat.



Další oblíbené druhy masa

  • Srnčí maso

    Srnčí maso v MAKRO

    Srnčí maso má jemnou chuť a je ideální volbou pro ty, kdo se s chutí zvěřiny teprve seznamují.

  • Vepřová pečeně

    Vepřová pečeně bez kosti

    Libové a křehké maso z pečeně se skvěle hodí pro minutkovou úpravu.

  • Vepřová plec

    Vepřová plec v MAKRO

    Vepřová plec vyžaduje delší tepelnou úpravu a je ideální pro přípravu dušených pokrmů.

  • Kuře

    Česká kuřata

    Za popularitou kuřat stojí výtečná chuť, snadná dostupnost a nevídaně široký kulinářský potenciál.