Srnci žijí téměř ve všech státech Evropy. Vybírají si především místa, jež nabízejí pestrou potravu a husté křovité porosty podél lesů, vyskytují se však i v zemědělských oblastech. Ve volné přírodě v současnosti nemá srnec přirozené nepřátele, což vedlo ke zvýšení stavů, a tudíž k intenzivnímu lovu. Srnčí maso na českém trhu proto pochází ve většině případů z domácích revírů, mimo to se i exportuje. Lovná sezona srnců začíná v polovině května a trvá do konce září, srny a mláďata se smějí lovit jen od září do prosince. Srnčí zvěř poskytuje tmavé, libové a jemně vláknité maso, které se v kuchyni uplatní mnoha způsoby. Hodí se na přípravu minutek, na pečení, dušení, rolády, paštiky a zvěřinové guláše či ragú.

Tipy z našeho sortimentu

  • Srnčí kýta

    Srnčí kýta

    Vakuově balené maso pochází pouze z českých revírů. Může se péct nebo dusit a je vhodné i na minutkovou úpravu.

  • Srnčí hřbet s kostí/bez kosti

    Srnčí hřbet s kostí/bez kosti

    Nejušlechtilejší část srnčího masa se hodí k pečení vcelku i k přípravě grilovaných kotlet s kostí.


Více o srnčím mase

  • Srnčí na pečení

    Nejčastěji se peče vcelku hřbet s kostí, a to v úpravě “na smetaně”. Výborně chutná také pečeně z kýty, již můžete den předem naložit do směsi vína, koření a kořenové zeleniny.

  • Srnčí na dušení

    Při přípravě zvěřinových gulášů a jemných ragú se nejlépe uplatní srnčí plec, hrudí nebo pupek. K pomalému dušení vcelku se hodí kýta bez zadního kolena a pánevní kosti.

  • Srnčí na minutky

    Křehké medailonky připravíte z vykostěného srnčího hřbetu, na steaky se hodí také vrchní a spodní šál z kýty. Podávat je můžete s omáčkou z červeného vína, pepře nebo brusinek.

Záruka kvalitního masa

Zdrojem zvěřiny z České republiky nabízené v MAKRO je výhradně veterinárně řádně kontrolovaná lovená zvěř splňující všechny podmínky zdravotní nezávadnosti. Zpracování ulovených kusů podléhá přísným normám a maso je vždy prohlédnuto proškolenou osobou – členem mysliveckého sdružení. Pokud je zvíře v pořádku, myslivec vyplní prohlášení, bez nějž se maso nesmí prodávat.


Další oblíbená masa

  • Vepřová krkovice

    Vepřová krkovice bez kosti

    Díky vyššímu obsahu tuku zůstává prorostlá krkovice po tepelné úpravě šťavnatá a aromatická.

  • Kuře

    Česká kuřata

    Za popularitou kuřat stojí výtečná chuť, snadná dostupnost a nevídaně široký kulinářský potenciál.