Ryby a mořské plody

Čerstvé ryby a mořské plody v MAKRO

Společnost MAKRO nabízí denně ve svých prodejnách více než 40 druhů čerstvých ryb a mořských plodů. Sortiment je částečně podmíněný sezonou, počasím, aktuální celosvětovou poptávkou a dalšími faktory, ale vždy se snažíme, abychom splnili veškeré požadavky našich zákazníků. 80 % nabídky tvoří mořské ryby, 11 % sladkovodní, 6 % měkkýši a 3 % hlavonožci. Speciální rybí platforma v Čechách má také vivárium pro živé humry.





Informace o rybách v MAKRO


Proč ryby a mořské plody z MAKRO?

  • Distribuční centrum čerstvých ryb

    Čerstvé ryby z Norska, Francie, Řecka, Itálie, Nizozemska i České republiky se dovážejí průběžně několikrát týdně. Zkušení inspektoři kontrolují zboží přímo podle stanovených standardů kvality a nejnovějších poznatků z logistiky s řízenou teplotou. U našeho partnera, na platformě HOPI probíhá i odborné zpracování. Čerstvé ryby se kuchají, porcují, filetují a součástí platformy je také vivárium pro živé humry.

  • Pick-up služba

    Zavolejte do oddělení ryb ve vašem velkoobchodním středisku MAKRO a my Vám dostupné ryby připravíme k vyzvednutí do 3 hodin od objednání. Nemusíte čekat. Kontakt na oddělení ryb najdete na této stránce v sekci „Kde koupit čerstvé ryby a mořské plody“.

  • Závoz ryb do restaurací v Praze

    Naši zákazníci si mohou objednat přímou dodávku čerstvých ryb do svých pražských restaurací. Minimální výše objednávky je 5 000 Kč. Express Delivery probíhá z MAKRO rybí platformy v Čechách a je k dispozici od pondělí do pátku – objednávky se přijímají 24 hodin předem. Společnost MAKRO splňuje přísné hygienické normy, díky nimž může zaručit stoprocentní čerstvost a kvalitu rozváženého zboží. V případě zájmu o tuto službu nás kontaktujte na e-mailové adrese bernard.schaut@makro.cz.

Zeptejte se našich odborníků

V rybárnách MAKRO vám naši prodejci rádi poradí s výběrem ryb a mořských plodů, doporučí vhodnou kuchyňskou úpravu a poskytnou mnoho dalších informací. Pokud dáváte přednost určitému druhu ryb, můžete požádat obsluhu o aktuální informace o jejich původu a dostupnosti. Naši zkušení odborníci vám také rádi pomohou s úpravou ryb při gastronomických akcích pro vaše zákazníky.


Čerstvé ryby a mořské plody v akci

Akční nabídka ryb

Sortiment ryb, dostupnost a cena

Sortiment ryb

Čerstvé ryby v MAKRO

Proč je losos v MAKRO výjimečný?

Kapr v MAKRO


Hygiena a předpisy HACCP v sortimentu čerstvých ryb

Bezchybná kvalita díky bezvadným výrobním podmínkám: Téměř žádná potravina není citlivější než čerstvá ryba. To je důvod, proč téma hygieny zaujímá u společnosti MAKRO Cash & Carry mimořádně vysokou prioritu. Znalosti nabyté v průběhu let předáváme rádi svým zákazníkům.

Koncept „HACCP“ pojmenovává zákonná ustanovení s cílem zajistit hygienu a bezpečnost potravin: „Hazard Analysis of Critical Points“, popř. „systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů“.

HACCP
Nekompromisní dodržování předpisů

Nekompromisní dodržování předpisů

Od začátku roku 2006 se smí v rámci EU obchodovat s potravinami výhradně v souladu s konceptem HACCP a velké obchodní podniky v potravinářském průmyslu jsou povinny přesně dokumentovat a aktualizovat opatření k dodržování předpisů.

Koncept HACCP představuje systém samostatné kontroly v rámci jednoho podniku: Obchodníci jsou povinni rozpoznat možné zdroje nebezpečí při manipulaci s čerstvými rybami a jinými potravinami. Například nevhodné skladování ryb. Zavazují se přijmout příslušná opatření k zabránění těchto rizik popř. zavést taková protiopatření, aby v žádném případě nevznikla zdravotní rizika pro koncového spotřebitele.

MAKRO informuje: Co je potřeba vědět k dodržování hygieny

Společnost MAKRO Cash & Carry sestavila podrobný informační materiál na téma HACCP, aby bylo pro zákazníky dodržování předpisů co možná nejjednodušší. K dispozici je také široká škála užitečných produktů pro dodržování hygienických standardů, tak aby např. ryba dorazila k zákazníkovi bez problému také v sushi kvalitě.

Pro transport a další zpracování čerstvých ryb je nepostradatelná trvale nízká teplota maximálně 2 °C. Společnost MAKRO Cash & Carry proto spolupracuje s vybranými logistickými podniky a v roce 2014 otevřela nové vysoce moderní logistické centrum pro ryby.

Více o HACCP
Kontrola čerstvých ryb

NEBOJTE SE MRAŽENÝCH RYB

Čerstvé nebo chlazené produkty jsou při výběru potravin bezpochyby nejlepší volbou. Mražení jim však při správném provedení nemusí ublížit, ale prodlouží trvanlivost, která je především u ryb a mořských plodů poměrně krátká.

Ochranná glazura

Glazurování je technologický proces, který má za úkol rybu ochránit před vysušením, mrazovým spálením a také před oxidací tuků. Při glazování se rybí maso zkropí jen tenkou vrstvou vody, která po zmrznutí vytvoří ochranný film. Ten je dobře viditelný pouhým okem jako hladká a lesklá vrstva na povrchu. Její tloušťka není právními předpisy limitována, avšak je-li obsah vody použité ke glazurování nižší než 5 %, pak lze očekávat výbornou kvalitu rybího masa. Dobrá kvalita je zaručena i při obsahu 5 – 10 % glazury. Při použití více než 10 % glazury nebude již kvalita produktu moc dobrá a odrazí se to i na nízké ceně. Při glazurování výrobků se obvykle nepoužívají žádná aditiva, kromě antioxidantů, např. kyseliny askorbové.

Křehčení rybího masa

Aby byla mražená ryba nebo výrobky z ní levnější, využívají někteří výrobci tzv. křehčení masa pomocí vody a aditiv. Jedná se o jiný technologický postup, než v případě glazurování a se zcela jiným kvalitativním výsledkem. Voda se pomocí polyfosfátů, kyseliny citronové, jedlé sody nebo soli přidává „dovnitř“ výrobku, což má za následek pouze zvýšení hmotnosti produktu. Od takového produktu nelze očekávat dobrou kvalitu, jelikož při kuchyňské úpravě může být množství uvolněné vody až polovina z celkové hmotnosti. O přítomnosti přídatných látek, přidané vody nebo o přítomnosti glazury se spotřebitel vždy dozví z údajů na obalu. Veškeré ošetření produktu i přítomnost aditiv se musí na obalu deklarovat.

Jak správně rozmrazit zmrazenou rybu?

Pro zachování kvality a chuti je důležité i správné rozmrazení. Ideální je filet pouze omýt studenou vodou, čímž se ryba zbaví glazury, a ihned rybu tepelně zpracovat. Díky tomu nedojde k uvolnění vázané vody, která by společně s chuťovými a výživnými látkami vytekla ven z masa a nám pak na talíři nezbyla blátivá hmota bez chuti a zápachu.


Zde můžete nakoupit čerstvé ryby a mořské plody