Domovem humra evropského (Homarus gammarus, angl. lobster european) jsou vody severovýchodního Atlantiku od Norska po Maroko, řidčeji se vyskytuje také v chladnější části Středozemního moře. Všechny druhy humrů mají společnou dlouhověkost. Někteří vědci odhadují, že se mohou dožít až 100 let, ale pravděpodobnější je polovina tohoto věku. Kvůli opakované výměně krunýře se však humří stáří těžko určuje.

K lovu se dodnes používají proutěné koše a drátěné klece s nástrahou z rybího či krabího masa. Rybáři je opatří bójkou, na pobřeží je spustí do vody, průběžně je kontrolují a osvobozují z nich pohlavně nedospělé humry mladší 6 let a plodné samice s vajíčky, aby se populace mohla obnovovat. Humři se většinou loví v létě, přepravují se v krabicích z voskovaného kartonu vyložených vlhčeným papírem a obsahujících nachlazený gelový balíček. Při transportu musejí mít klepeta zafixovaná gumičkou, aby se navzájem nezranili. V obchodech a restauracích se přechovávají v akváriích, bez mořské vody vydrží 3–4 dny.


Humr evropský

Humr evropský

Homarus gammarus

 

Sezónnost: květen - srpen

Původ: SV Atlantik

Metoda lovu/chovu: vězence a lapadla

Velikost: 0,45 - 2 kg / ks

Tučnost: nízká


Znaky

Kvůli intenzivnímu lovu málokdy dorůstá dospělých rozměrů 60 cm a váhy 5–6 kg, zákazníci se nejčastěji setkávají s exempláři o velikosti 25–50 cm. Klepeta evropských humrů bývají menší, než mají jejich američtí příbuzní. Krunýř mívá temně modré zbarvení s typickou kropenatou kresbou, jež se objevuje i na klepetech, ale někdy může úplně chybět. Nemá však trn na spodní straně čelního rohu, což je základní znak odlišující humry evropské od amerických.

Využití

Velmi jemné humří maso se rychle kazí, proto je třeba spotřebovat ho nejlépe ihned po nákupu. Během přípravy by měl humr mít svázaná klepeta, v nichž má velkou sílu a je schopen způsobit bolestivé zranění. Nejčastěji se usmrcuje vložením hlavou napřed do velkého hrnce s 5 l vroucího vývaru nebo vařící vody, lze mu však předem přeříznout míchu. Poté se buď vyjme a porcuje k dalším úpravám, nebo se nechá dovařit, čímž získá typickou červenou barvu.

Vařeného humra lze podávat vcelku, maso se hodí k pečení, blanšírování a grilování, do polévek a omáček, případně k přípravě řady salátů ve studené kuchyni. Z nejchutnějšího masa z klepet a ocasu je možné upéci či ugrilovat výtečné medailonky.


Výběr humra

Podívejte se, jak vybrat kvalitního humra - a na co si dát při výběru pozor.


Příprava humra

Podívejte se na náš návod, jak připravit humra. Naši rybáři Vám předvedou jak humra správně uvařit i jak odstranit krunýř.