Makrela obecná (Scomber scombrus, angl. atlantic mackerel) má domov ve vodách severovýchodního Atlantiku. Vyskytuje se od Norska po Maroko a ve Středozemním i Černém moři. Stejně jako její příbuzní z čeledi makrelovitých má ráda otevřené moře, které brázdí ve velkých hejnech. Nemá vyvinutý plynový měchýř, takže se nemůže volně vznášet a musí se neustále pohybovat. Je velmi rychlá a dokáže překonávat dlouhé vzdálenosti. Má ráda teplejší vodu, zimu proto přečkává ve větších hloubkách, po zbytek roku pobývá kousek pod hladinou. Začátkem léta přichází období tření, kdy se vydává blíže k pobřeží. Patří mezi dravé ryby, živí se živočišným planktonem, šproty a malými rybami, potravu loví drobnými zoubky.


Candát obecný

Makrela obecná

Scomber scombrus

 

Sezónnost: ne

Původ: SV Atlantik

Metoda lovu/chovu: kruhové zátahové sítě a čeřeny

Velikost: 150 - 500 g / ks

Tučnost: vysoká


Znaky

Makrela obecná je charakteristická dlouhým a nízkým tvarem těla, protáhlou hlavou s velkýma očima a nepravidelnými tmavými pruhy na světlém, modrozeleném těle. Má malé ploutve – dvě hřbetní a jednu řitní. Může dorůst délky až 50 cm, ale do prodeje se nejčastěji dostávají ryby dlouhé zhruba 30 cm.

Využití

Nahnědlé maso makrely obecné má jemnou konzistenci, výraznou chuť a většinou je velmi šťavnaté. Obsahuje velké množství vitaminu B12 a omega-3 mastných kyselin. Makrela bývá hodně tučná – obsah tuku se mění v závislosti na ročním období, maxima dosahuje na podzim. Z toho důvodu se výborně hodí pro grilování a uzení, skvěle chutná i pečená nebo dušená v troubě. Makrela se využívá také pro přípravu sushi a sashimi, ovšem nikoli syrová, ale marinovaná v soli a octu – takto upravená makrela se nazývá shime saba.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé ryby v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování makrely

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Makrelu můžete filetovat podobně jako pražmu - podívejte se, jak na to.