Mečoun obecný (Xiphias gladius, angl. swordfish) je jediný zástupce čeledi mečounovitých. Jako milovník teplejších vod obývá všechna světová tropická moře i moře mírného pásu s teplými proudy. Ve Středozemním moři bývá jeho rybářská sezona během léta, kdy má období tření. Dá se objevit nízko pod hladinou, ale i v hloubce přes 550 metrů. Patří mezi nejrychlejší tvory v moři. Mečoun obecný nemá příliš rád společnost, pohybuje se sám nebo v malých skupinkách jedinců plujících daleko od sebe. Živí se menšími rybami, které nejdříve omráčí či usmrtí prudkými pohyby svého „meče“ a následně sežere. Loví se na udici a nepatří mezi snadné rybářské trofeje. Z hlediska sportovního rybolovu patří do kategorie velkých modrých ryb, na jejichž lov musí turisté například v Chorvatsku získat zvláštní povolení.


Mečoun obecný

Mečoun obecný

Xiphias gladius

 

Sezónnost: leden - říjen

Původ: Indický oceán

Metoda lovu/chovu: háčky a šňůry

Velikost: 20 - 100 kg / ks

Tučnost: střední


Znaky

Mečouna obecného si nelze splést s žádným jiným mořským tvorem díky horní čelisti prodloužené do „meče“, která může dosahovat až třetiny délky celé ryby. Mečoun má dlouhé, kulaté tělo, které se od hlavy směrem k ocasu zužuje, a dvě menší hřbetní ploutve. Tmavohnědé až černé tělo je hladké, bez šupin a směrem k břichu světlá. Mečoun může dorůst délky až 4,5 metru a vážit 650 kg. Nejběžnější kusy bývají dlouhé kolem 3,5 metru.

Využití

Maso mečouna bývá podáváno jako delikatesa. Podobně jako v případě tuňáka strukturou nepřipomíná rybí maso, je svalovité a křehké zároveň. Hodí se pro rychlou a jednoduchou úpravu na pánvi či grilu, která maso nevysuší a vyzdvihne jeho vynikající chuť. Nejjednodušší je mečouní steak opéct na grilu a na talíři pokapat olivovým olejem s bylinkami, zastříknout citronovou šťávou a posypat vločkovou solí. Může se také smažit nebo péct, na Sicílii je oblíbená úprava s piniovými oříšky, sultánkami, česnekem, bazalkou a rajčaty. Filety se nakládají do olivového oleje.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé ryby v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování mečouna

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Mečouna můžete filetovat podobně jako tuňáka - podívejte se, jak na to.