Platýs červený (Microstomus kitt, angl. lemon sole), na jídelníčcích označovaný jako pravý mořský jazyk, je další vynikající rybou z široké čeledi platýsovitých. Vyskytuje se 10–200 m hluboko od Bílého moře po Biskajský záliv, v blízkosti Islandu a v Severním moři. Nejčastěji se pohybuje v oblastech se skalnatým povrchem dna, koncem léta se přibližuje k pobřeží.


Platýs červený

Platýs červený

Microstomus kitt

 

Sezónnost: ne

Původ: SV Atlantik

Metoda lovu/chovu: vlečné sítě

Velikost: 0,1 - 2 kg / ks

Tučnost: nízká


Znaky

Od ostatních platýsů se odlišuje hnědočerveným zbarvením s hojnými světlými, temně oranžovými i tmavými skvrnami a zcela hladkou slizkou kůží, spodní strana ryby je bílá. Na oválném těle s dlouhou hřbetní i řitní ploutví má přímou postranní čáru. Hlava i tlama jsou v poměru k tělu velmi drobné. Společným a specifickým rysem celého řádu jsou oči umístěné na jedné straně těla, platýs červený patří, jako většina jeho příbuzných, do skupiny pravookých. Živí se především bezobratlými živočichy, korýši, měkkýši a menšími hlavonožci. Průměrné exempláře určené k prodeji měří kolem 30 cm a váží 400 g, při dožití maximálního věku 17 let však mohou dorůst až do 70 cm s hmotností 1,5 kg.

Využití

Platýs červený poskytuje jemné, libové a velmi křehké maso, které lze využít pro všechny typy kuchyňských úprav. Hojně využívanou ingrediencí je máslo v různých podobách – na smažení při nízké teplotě, jako bylinkové máslo podávané ke grilovaným filetům nebo ve formě jemné omáčky. Platýs červený se hodí také k pošírování a vaření ve vakuu metodou sous-vide, díky čemuž si zachová všechny své chuťové přednosti a zůstane velmi jemný a vláčný. Oblíbený je také smažený v těstíčku nebo v trojobalu a podávaný s nejrůznějšími dipy na bázi zeleniny, jogurtu nebo zakysané smetany.


Čerstvé ryby v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování platýse

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Naši rybáři Vám předvedou jak rybu nejlépe naporcovat.