Ropušnice obecná (Scorpaena scrofa, angl. scorpionfish) se vyskytuje 20 až 200 m hluboko nad skalnatým či kamenitým mořským dnem. Žije v Atlantickém oceánu v oblasti od Britských ostrovů po Kapverdy a Azory, najít ji lze rovněž v blízkosti Senegalu a ve Středozemním moři. Během dne leží tato dravá ryba na dně, na lov menších ryb, korýšů a měkkýšů se vydává za soumraku a v noci. Nepatří k vytrvalým plavcům, na kořist číhá a napadá ji zblízka. Doba tření probíhá od konce jara po celé léto. Samičky kladou chomáče jiker na mořské dno, kde je samci oplodní. Ropušnice se loví se na dlouhé vlasce nebo do vlečných sítí.


Ropušnice obecná

Ropušnice obecná

Scorpaena scrofa

 

Sezónnost: ne

Původ: Středozemní moře

Metoda lovu/chovu: vlečné sítě

Velikost: 0,3 - 2 kg / ks

Tučnost: střední


Znaky

Ryby z čeledi ropušnicovitých si kvůli podobě s čínskými draky a mohutné hlavě s množstvím malých výrůstků vysloužily název „dračí hlavy“. Oválné zploštělé tělo s postranní čárou tvořenou asi 40 velkými šupinami měří na délku 30–50 cm. Dosahuje hmotnosti kolem 3 kg, běžné exempláře na trhu váží zhruba 2,5 kg. V přední části výrazné hřbetní ploutve, kterou ryba v případě nebezpečí vztyčí, se nachází 12 velkých tvrdých ploutevních paprsků skrývajících jedové žlázy. Zadní část se skládá z měkkých paprsků, řitní ploutev obsahuje oba druhy. Velmi výrazné jsou i prsní ploutve. Zbarvení těla se liší podle místa výskytu, většina exemplářů je  červenohnědá s mramorováním tvořeným světlými a tmavými skvrnami a s černou skvrnou uprostřed hřbetní ploutve.

Využití

Ryba se často prodává bez jedovaté ploutve, jinak její odstranění vyžaduje mimořádnou opatrnost. Kontakt s jedem způsobuje velmi bolestivé a dlouhodobé otoky, setkání s živou rybou je nebezpečné zejména pro potápěče. Případné zbytky jedu zneškodní tepelná úprava. Menší ryby jsou chutnější a jejich pevné bílé maso je většinou v prodeji v čerstvém stavu. Bez masa z ropušnice se neobejde francouzská rybí polévka bouillabaisse ani jiné rybí polévky. Ropušnice vynikne v různých středomořských receptech, lze ji připravovat vcelku i jako filety. Nejlépe jí svědčí šetrné dušení, dá se však také zvolna péci vcelku a grilovat. Červeně zbarvenou tuhou kůži je potřeba před konzumací odstranit.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé ryby v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování ropušnice

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Ropušnici můžete filetovat podobně jako pražmu - podívejte se, jak na to.