Sleď obecný neboli herinek (Clupea harengus harengus, angl. atlantic herring) patří navzdory masivnímu rybolovu mezi nejpočetnější obyvatele světových moří. Ačkoli sleď obecný atlantský vypadá na pohled úplně stejně jako sleď obecný tichomořský, jedná se o dva různé druhy, protože každý ze sleďů má mimo rozdílného teritoria výskytu také jiný počet obratlů a způsob tření. Sleď obecný atlantský obývá vody severního Atlantiku od Grónska po sever Bretaně, na západní straně od Kanady po severní státy USA a vyskytuje se i v přilehlém Severním, Baltském a Barentsově moři. Sdružuje se v ohromných hejnech, která čítají až 4 miliardy jedinců. Den tráví poblíž mořského dna, kde se živí zooplanktonem, v noci se pak přibližují k hladině. Sledi a jejich jikry jsou důležitou součástí potravy větších ryb.


Sleď obecný

Sleď obecný

Clupea harengus

 

Sezónnost: duben - září

Původ: SV Atlantik

Metoda lovu/chovu: vlečné sítě

Velikost: 4 - 6 ks / kg

Tučnost: vysoká


Znaky

Sleď obecný je největším zástupcem čeledi sleďovitých – dorůstá délky až 45 cm, ale nejčastěji se lze setkat s exempláři dlouhými 30 cm. Dožívá se až 25 let. Má delší úzké tělo, krátkou hřbetní ploutev a hladké skřele bez kostnatých hran. Tmavomodrý hřbet přechází do světlých, třpytících se boků, které se pod vodou lesknou různými barevnými odstíny. Po ulovení má sleď spíše nevýrazné zbarvení. Obzvlášť tučný a delikátní bývá od počátku března do konce dubna, kdy nastává období tření.

Využití

Sledi se hodí pro marinování, smažení v pánvi nebo grilování na roštu či drátěném koši, protože při obracení mají tendenci se rozpadat. Jako matjesy se označují syroví sledi bez vyvinutých jiker či mlíčí naložení do solného konzervačního roztoku, který může být dle lokálních zvyklostí obohacen například vinným octem, vínem nebo bylinkami. „Plní“ sledi – dospělé ryby s vyvinutými jikrami a mlíčí před třením – se udí či nasolují jako slanečci. Vyprázdnění sledi po tření se nejčastěji marinují nebo podávají jako zavináči.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé ryby v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování sledě

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Sledě můžete filetovat podobně jako mořského vlka - podívejte se, jak na to.