Štítník červený (Trigla lucerna, angl. red gurnard) je dravá ryba žijící v hejnech na dně Středozemního a Černého moře, jakož i od středního Norska a Islandu až k Mauretánii. Zdržuje se v hloubkách 5–300 m. Loví malé ryby, měkkýše a korýše a sám je loven pomocí vlečných sítí. Dožívá se maximálně 14 let. Zajímavostí této čeledi ryb jsou zvuky připomínající kukání, které vyluzují pomocí plovacího měchýře.


Štítník červený

Štítník červený

Trigla lucerna

 

Sezónnost: ne

Původ: SV Atlantik

Metoda lovu/chovu: vlečné sítě

Velikost: 0,1 - 2 kg / ks

Tučnost: nízká


Znaky

Štítník, stejně jako ropušnice, patří k řádu ropušnicotvarých, ale k čeledi štítníkovitých. Ryby z této čeledi získaly jméno podle kostěných štítků na velké hlavě se širokým, nízko položeným ústním otvorem. Mají hřbetní ploutev složenou ze dvou částí, přední s tvrdými a zadní s měkkými paprsky, u štítníků však bez jedových ostnů. Výrazné prsní ploutve mohou být fialovorůžové, případně modravé a obsahují několik spodních volných paprsků, s jejichž pomocí štítníci hledají na dně potravu. Na břišní straně zploštělé šedočervené tělo bývá zpravidla 35 cm dlouhé, největší exempláře měří 75 cm při hmotnosti 6 kg. Vybarvení se mění podle místa výskytu.

Využití

Lahodné, pevné a chuťově jemné bílé maso obsahuje málo tuku. Ryba se dá dusit i grilovat vcelku, případně smažit jako filety, ale delikátní chuti štítníka vysoká teplota neprospívá. Vylepšit ji dokáže mírné zchladnutí a opětovné ohřátí, např. v omáčce nebo rybí polévce. Ostatně filetování ryby je poměrně obtížné, vhodnější je filety šetrně upéci, např. v balíčku pečicího papíru (papilotě). Výraznou chutí zaujme uzený štítník, tato úprava je však běžná především v přímořských státech.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé ryby v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování štítníka

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Štítníka můžete filetovat podobně jako pražmu - podívejte se, jak na to.