Tuňák žlutoploutvý (Thunnus albacares, angl. yellowfin tuna) patří k nejdůležitějším rybám využívaným v gastronomii. Vyskytuje se především v pelagických hlubokých vodách (volné moře s nižší teplotou, kam proudy přinášejí plankton) nacházejících se v Atlantickém, Tichém a Indickém oceánu. Je pověstný neuvěřitelně rychlým pohybem – díky silnému vřetenovitému tělu může na krátké vzdálenosti vyvinout rychlost až 80 km za hodinu. Tuto dovednost, na níž se podílí i schopnost zvýšit tělesnou teplotu podle potřeby, využívá především při lovu malých dravých ryb a v období tahu díky ní urazí velké vzdálenosti.

MAKRO dodržuje v sortimentu ryb politiku udržitelného rozvoje a ekologické zodpovědnosti. Jeho obchodní partner je členem sdružení Friends of the Sea a tuňáky loví na dlouhé vlasce z rybářských člunů, čímž se zamezí náhodnému ulovení delfínů, mladých ryb a ostatních tvorů. Kvóty odchytu jsou nižší, ale úředně doložitelné.


Tuňák žlutoploutvý

Tuňák žlutoploutvý

Thunnus albacares

 

Sezónnost: ne

Původ: Indický oceán

Metoda lovu/chovu: háčky a šňůry

Velikost: 20 - 70 kg / ks

Tučnost: vysoká


Znaky

Tuňák žlutoploutvý patří k největším rybám, běžně váží kolem 60 kg, ale může dosáhnout hmotnosti až 140 kg. Stejně jako řada dalších tuňákovitých ryb má protáhlé tělo pokryté šupinami pouze podél postranní čáry, na prsou a na hřbetě. Své jméno získal podle barvy hřbetních a břišních ploutví kontrastujících s kovově modrým zbarvením zad a stříbřitým břichem.

Využití

Maso tuňáka se zpravidla prodává ve formě filetů. Chutí připomíná telecí, nenápadně slanou chuť moře s plnou, ořechovou příchutí nedoprovází aroma rybiny. Maso je poměrně tučné a velmi šťavnaté. Jeho jasně červená barva při zahřívání postupně bledne, ovšem nesmí se dlouho tepelně upravovat, jinak se vysuší a zešedne. Steak se opéká při vysoké teplotě pouze minutu a půl z každé strany a pak je potřeba na několik dalších minut teplotu stáhnout – jen tak maso zůstane šťavnaté a růžové uprostřed.

Tuňák se nejčastěji používá zasyrova na sushi a sashimi nebo na tatarák, marinovaný se přidává do sendvičů. Lze ho rovněž smažit, grilovat, dusit, péci a udit. Konzervovaný tuňák je oblíbenou součástí zeleninových salátů a těstovin. MAKRO nabízí tuňáky v kvalitě „sashimi“ a ve vyšším stupni jakosti „super sashimi“, u níž zaručuje stálost barvy a čerstvost až po dobu dvou týdnů.


Jednotlivé části tuňáka a jejich využití

Tuňák je často pokládán za reprezentativní rybu na sushi, sashimi. Hraje ústřední roli v japonských seafood kuchyních, ale stále více se s ním setkáváme i v našich restauracích. Pokud se řekne tuňák, stejně jako u jakéhokoli jiného druhu zvířete, nejde pouze o jeden homogenní kus masa. Různé části se výrazně liší různými texturami i chutěmi.

Jednotlivé části tuňáka a jejich využití

Tipy ze sortimentu, akce a cena


Hledáte recept na tuňáka?

Také máte rádi ryby a mořské plody, ale nevíte jak je připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!

Filetování tuňáka

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Naši rybáři Vám předvedou jak rybu nejlépe naporcovat.