Mořský vlk zvaný také mořčák evropský, případně chutný (Dicentrarchus labrax, angl. Seabass) obývá pobřežní vody Středozemního moře, vyskytuje se rovněž v Černém moři a v severovýchodním Atlantiku zhruba od Norska po Senegal. Mořští vlci mění místo pobytu dle sezony – v zimě nejčastěji žijí ve vodách s hloubkou do 100 m, v létě pak v pobřežních lagunách a ústích řek i hlouběji v řekách. Mladí mořští vlci většinou migrují v hejnech, dospělí jsou spíše samotářští.

Nenasytní dravci se živí menšími rybkami žijícími v hejnech, měkkýši a drobnými korýši. Loví se do vlečných a volně plujících sítí, ale také na udici. V současnosti podíl lovených mořských vlků na trhu lehce přesahuje 10 %, zbylí pocházejí z akvakultury. Mořský vlk se stal první rybou jiného než losovitého druhu, která se v Evropě dočkala umělého odchovu. K největším světovým producentům patří Řecko, Turecko, Itálie, Španělsko, Chorvatsko a Egypt.


Vlk mořský

Vlk mořský

Dicentrachus labrax

 

Sezónnost: ne

Původ: Řecko, Chorvatsko

Metoda lovu/chovu: chov

Velikost: 0,2 - 5 kg / ks

Tučnost: nízká


Znaky

Mořský vlk dorůstá délky 80, maximálně 100 cm a hmotnosti do 10 kg, v prodeji však jsou nejčastěji exempláře zhruba 40 cm velké vážící kolem 1,5 kg (volně lovené), respektive 30 cm s váhou kolem 500 g (z akvakultury). Tuto vynikající konzumní rybu lze od ostatních snadno odlišit podle černé skvrny na žábrách, rozdělené hřbetní ploutve s ostny v přední části a lesklé stříbřité kůže s malými šupinami (na břiše trochu světlejší). Volně žijící mořští vlci mají tmavší kůži, pevnější maso s výraznější vůní i chutí moře a od ryb pocházejících z umělého chovu se odlišují také vyšší cenou.

Využití

Pevné bílé maso s jemnou chutí má málo kostí i kalorií (97 kcal/100 g), obsahuje však množství proteinů, selenu, vitaminu B6, hořčíku a fosforu. K dispozici je po celý rok (hlavní sezona trvá od března do prosince), ale stejně jako jiné mořské ryby bývá nejchutnější v zimě. Zvlášť šetrnou přípravou je pečení ryby se šupinami v solné krustě –  žár totiž nepůsobí přímo na maso, v němž zůstane veškerá šťáva. Klasikou je grilování mořského vlka marinovaného v oleji, velmi jednoduché je dušení celé ryby v troubě ve vývaru s trochou bílého vína. Zachová se tak výtečné rybí aroma a chuť jemného bílého masa se plně rozvine. Vždy je nutné kořenit s mírou, aby se nepřehlušila jedinečná chuť a vůně masa.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Recept

Také máte rádi ryby a mořské plody, ale nevíte jak je připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!

Filetování vlka

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Naši rybáři Vám předvedou jak rybu nejlépe naporcovat.