Ryby z Francie do 48 hodin

Pro všechny, kteří podlehli chuti moře - ryby z Francie do 48 hodin!

Do MAKRO se ryby z Francie dováží 3× týdně, vždy ve středu, pátek a pondělí. Podívejte se, jakou cestou se ryby dostanou z Francie až do našich prodejen, seznamte se s loděmi, které je loví, a podívejte se, jak probíhají rybí aukce a s jakými informacemi během prodeje pracujeme.


Z Francie do Prahy za 48 hodin

Podívejte se na cestu francouzských ryb od výlovu až na prodejní pulty - a to vše během 48 hodin!

Petit Bateau - lov z neděle na pondělí

Petit Bateau je jen 15 metrů dlouhá loď lovící vždy jen u pobřeží. Po dosažení místa výlovu se spustí dvacetimetrové sítě a díky lanům se síťě dostanou až 100 metrů od lodi. Takto natažené se tahají za lodí 2–4 hodiny.

Rybí aukce - pondělí 5:00 až 7:30

Jedná se o denní úlovky a každý úlovek se tu prodá. Délka aukce závisí na denním úlovku, který je ovlivněn zejména počasím.

Zpracování - pondělí 7:30 až 11:00

Zde se dle požadavků zákazníků úlovek kuchá, filetuje, porcuje a balí.

Platforma Rungis v Paříži - pondělí 22:00

Rungis je největší evropský trh na ryby, ovoce a zeleninu, maso, drůbež a květiny.

Rybí platforma v Praze - úterý 15:00

Sem se svážejí čerstvé ryby z celé Evropy. MAKRO kontroloři pečlivě sledují kvalitu, hmotnost a způsob balení. Probíhá zde i kuchání, porcování, filetace a součástí platformy je také vivárium pro živé humry.

MAKRO obchod - úterý 23:00 až 02:00

Ryby jsou dodávány během noci a na pultech jsou vystaveny již od začátku otevírací doby.


Malé a velké lodě

Nyní se zaměříme na rozdíly lovu tzv. Petit Bateau (malé lodě) a Gros Bateau (velké lodě).

Petit Bateau (malá loď)
Petit Bateau (malá loď)

Je jen 15 m dlouhá, lovící maximálně 35 mil od pobřeží. Posádku většinou tvoří kapitán a dva rybáři. Místo lovu určuje kapitán na základě svých zkušeností, počasí a sezóny. Loď je na moři maximálně 1 den, buď na noční, nebo denní lov. Po dosažení místa výlovu se spustí dvacetimetrové sítě a díky lanům se sítě dostanou až 100 metrů od lodi. Takto natažené se tahají za lodí 2–4 hodiny. Tento způsob lovu zamezí velkému tlaku na rybu v síti, a proto jsou ryby po vytažení stále živé. Důležité je, že se vše dělá vlastníma rukama, bez počítačové techniky (pouze sonar) a lov samotný není intenzivní. Kuchání ryb probíhá okamžitě po výlovu přímo na lodi.

„Nevýhodou“ u ryb lovených Petit Bateau je, že ryby jsou až moc čerstvé a nelze je hned konzumovat. Je potřeba je nechat cca 2 dny zachlazené na ledu a až poté konzumovat.


Gros Bateau (velká loď)

Jedná se o velké lodě, které vyplouvají na moře až na 15–20 dní. Posádka je několikačlenná a celý lov probíhá za pomoci počítačů a sonarů. Sítě jsou do moře spouštěny až do hloubky 800–900 metrů, kde zůstávají až 13 hod. Tímto dochází k velkému tlaku na ryby. Ryby jsou po vytažení na palubu poškozené a již nežijí. Jedná se tedy o intenzivní lov, kdy se ryby používají především na filety.


Rybí aukce

Ryby se ve Francii pro ČR a SR nakupují prostřednictvím aukcí. Jak to vše funguje?

Rybí aukce na francouzském pobřeží

Rybí aukce

Rybí aukce, které organizuje státní organizace CCI, probíhají přímo v místě vyložení ryb z lodí (přístavní sklady), nebo pomocí vzdáleného připojení přes počítač každý den od 5.00 do 7.30. Na aukci má přístup každý, kdo je registrován. Naši kolegové z Francie se mohou připojit na cca 20 aukcí, z nichž jedna je také v Nizozemsku. Na těchto aukcích se může denně objevit až 100 tun ryb, které rybáři ulovili denně (Petit Bateau) nebo za posledních několik dnů (Gros Bateau). Přesné množství vždy záleží na jednotlivých úlovcích, které ovlivňuje zejména počasí.

Jak vypadá aukční obrazovka?

Aukční obrazovka

Můžeme na ní vidět, jaká loď (Bateau – St Bri) jaké druhy ryb ulovila (Espece – Grise), šarži (N'Lot – 15007), jaká je kvalita ryby (Qual. E – nejlepší, A – běžná, B – poškozené/starší), její úpravu (Pres. – Ent) – kuchaná, filety..., velikost (Taille – 10) a jaké je dostupné množství (Poids – 54 kg). Další důležitou částí obrazovky je aktuální cena (Prix/kg – 8,50 €), která se mění směrem dolů, a jakmile někdo rybu nakoupí, cena se okamžitě opět zvyšuje. Každý rybář má garantovanou minimální výkupní cenu (Ordre d’achat).