Jednou z nejchutnějších sladkovodních ryb je candát (Stizostedion lucioperca, angl. pike-perch). Dravá ryba z čeledi okounovitých se vyskytuje v řadě evropských zemí. Preferuje chladná jezera a pomalu tekoucí řeky, lze ji najít i v poloslané vodě, např. v Baltickém moři. Candáti jsou vzhledem a chutí masa podobní štikám, dokážou se však rozmnožovat i v řekách, jejichž tok byl upraven a v nichž štiky obtížně hledají místa vhodná ke tření. Candáti se začínají chovat i na rybích farmách, voda však musí obsahovat hodně kyslíku. Kvůli náročnosti chovu je množství farmovaných ryb velmi nízké.


Candát obecný

Candát obecný

Stizostedion lucioperca

 

Sezónnost: ne

Původ: Rusko

Metoda lovu/chovu: zatahovací tenatové sítě

Velikost: 0,5 - 5 kg / ks

Tučnost: nízká


Znaky

Candát může dorůst délky až 1 m a hmotnosti 7 kg, většinou však měří méně než 50 cm. Mezi jikernačkami a mlíčňáky je značný velikostní rozdíl. Ryba má protáhlé, šedozelené, z boků lehce zploštělé tělo se dvěma nápadnými hřbetními ploutvemi, členitější a pevnější přední pokrývají výrazné tmavé skvrny. Poměrně drobná tlama candátovi umožňuje lovit pouze malé ryby.

Využití

Candát je velmi oblíbený v Rakousku a Maďarsku, odkud pochází většina základních druhů úprav, a lze ho využít k přípravě všech receptů vhodných pro štiku. Ryby jsou v prodeji vcelku i filetované, čerstvé nebo mražené. Bílé, libové (asi 1 g tuku na 100 g masa) a pevné maso se snadno filetuje a vykosťuje a po šetrném rozmražení je srovnatelné s masem čerstvým. Větší ryby se hodí k nadívání, lze je pomalu vařit, dusit na víně, smažit v trojobalu nebo ochuceném těstíčku, péct (např. v solné krustě či na másle) i grilovat. Maso je vhodné také k přípravě rybích nádivek.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé ryby v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování candáta

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Candáta můžete filetovat podobně jako mořského vlka - podívejte se, jak na to.