Losos obecný (Salmo salar, angl. salmon) se řadí mezi sladkovodní ryby, přestože většinu života stráví ve slané vodě. Malí lososi se totiž rodí v řekách a po dvou až třech letech se přemisťují do moře – přechod do jiného prostředí a na novou potravu jim nečiní potíže, v prvních fázích života však mohou žít jen ve sladkovodních tocích. Pohlavně dospělí lososi se z moře vracejí klást jikry do svého rodiště. Náročnou plavbu několika tisíc kilometrů proti proudu zvládají díky vnitřnímu kompasu – řídí se magnetickým polem Země a extrémně citlivým čichem. Překážky jsou schopni zdolat za pomoci silného mávání ocasem, na přehradách se pro ně staví speciální propusti. I když uplavou 50–100 km denně, nepřijímají potravu a řada z nich po vytření uhyne.

Lososi se volně vyskytují v chladnějších částech severního Atlantického oceánu i v kanadských řekách. Úspěšně se chovají v akvakultuře především v Norsku, Skotsku a Irsku. V České republice byli dočasně vyhubeni a od roku 2008 se je rybáři v rámci projektu Návrat lososů snaží znovu vysazovat. Hlavním partnerem této akce je MAKRO.


Losos obecný

Losos obecný 

Salmo salar

 

Sezónnost: ne

Původ: Norsko

Metoda lovu/chovu: chov

Velikost: 0,2 - 5 kg / ks

Tučnost: vysoká


Znaky

Losos obecný má mírně protáhlé, ze stran trochu zploštělé tělo s namodralým hřbetem a tmavými skvrnami nad postranní čárou stříbřitých boků. Je pokrytý drobnými šupinami. Při tření mění zbarvení dozelena či dohněda. Dorůstá délky až 1,5 m a hmotnosti 36 kg, průměrné exempláře však nepřesahují 1 m.

Využití

Jemně aromatické chutné maso je relativně tučné, ale zdravé – především díky velkému množství omega-3 mastných kyselin, dále vitaminům skupiny B, vitaminu D, selenu a draslíku. Za typicky oranžovou barvu vděčí karotenoidům obsaženým v měkkýších a korýších, jimiž se lososi živí. Zcela čerstvou rybu lze podávat syrovou ve formě carpaccia a jako přísadu do sushi. Jinak losos patří k nejvšestrannějším rybám a umožňuje nespočet úprav počínaje vařením ve vodě a v páře, přes smažení, přípravu metodou sous-vide až po grilování. Losos vcelku – s náplní, krustou nebo obalený v těstě – se peče v troubě. Uzený či konzervovaný se hodí na jednohubky, do tenkých palačinek, šátečků nebo na bramborové pokrmy. Tradiční specialitou je losos naložený do soli.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Hledáte recept na lososa?

Také máte rádi ryby a mořské plody, ale nevíte jak je připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!

Filetování lososa

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Naši rybáři Vám předvedou jak rybu nejlépe naporcovat.