Pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss, angl. rainbow trout) patří do čeledi lososovitých, má tedy blízko k většímu lososu obecnému. Vyskytuje se především v rychle proudících evropských tocích, existují však i druhy žijící v moři nebo uměle chované v pstruhových rybnících.

Volně žijící pstruh duhový má řadu forem (mořskou, jezerní, potoční...), živí se především náletovým hmyzem, larvami hmyzu vodního a drobnými korýši, exempláře o délce přesahující 30 cm požírají menší rybky. Dožívá se 3–6, výjimečně 10 let, a při dostatečném přísunu potravy velmi rychle roste. Pochází z řek při tichomořském pobřeží Severní Ameriky, v Evropě se chová od konce 19. století (v Čechách od roku 1888). První umělá líheň pstruhů duhových vznikla už v roce 1870 na jednom z přítoků Sanfranciského zálivu.

V současnosti patří k nejvýznamnějším uměle chovaným druhům ryb, protože mu nevadí vyšší teplota vody ani umělá krmiva, potřebuje jen dostatek kyslíku. V uzavřených nádržích o rozloze až 100 ha žije v menších hejnech a živí se zooplanktonem a vodními měkkýši.


Pstruh duhový

Pstruh duhový

Oncorhynchus mykiss

 

Sezónnost: ne

Původ: ČR, Německo, Itálie

Metoda lovu/chovu: chov

Velikost: 200 - 500 g / ks

Tučnost: střední


Znaky

Pstruha duhového zdobí široký, většinou kovově třpytivý červený pruh po stranách těla a četné tmavé skvrny. Na rozdíl od pstruha obecného potočního nemá červené tečkování. Dosahuje délky až 70 cm a váhy 7 kg.

Využití

Nejčastěji prodávaní pstruzi duhoví z umělého chovu jsou k dispozici chlazení (uchovávaní na ledě) nebo mražení, případně ve formě filetů. Volně žijící pstruhy potoční lze nejčastěji koupit čerstvé ve specializovaných prodejnách. Pstruh lososovitý není název druhu, ale obchodní popis pstruha živeného krmivem obsahujícím přírodní barvivo astaxantin, díky němuž má podobně jako losos naoranžovělé maso. Lahodné rybě nejlépe vyhovuje jednoduchá příprava s minimem přísad (jemné bylinky, kmín, citron, lišky, mandle, bílé víno), pstruha lze celého i jako filet upéct na másle, grilovat s břišní dutinou naplněnou bylinkami, pošírovat, smažit nebo péct v alobalu. Vynikající je také nakládaný či uzený. Nejpopulárnějšími způsoby přípravy jsou pstruh namodro vařený v ochuceném vývaru s trochou vinného octa nebo smažený po mlynářsku obalený v ochucené hladké mouce.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé ryby v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování pstruha

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Pstruha můžete filetovat podobně jako mořského vlka - podívejte se, jak na to.