Sumec velký (Silurus glanis, angl. catfish) je největší sladkovodní ryba. Nejhojněji se vyskytuje ve východní Evropě, objevuje se však napříč celou střední Evropou až po východní Francii. Teplomilný sumec je poměrně dlouhověký (20–40 let), vyhovují mu pomalu tekoucí velké řeky nebo nádrže s bahnitým dnem porostlým vodními rostlinami. Kvalita masa se sezonně mění podle období tření, před ním je tučnější.


Sumec velký

Sumec velký

Silurus glanis

 

Sezónnost: ne

Původ: ČR

Metoda lovu/chovu: chov

Velikost: 2 - 10 kg / ks

Tučnost: střední


Znaky

Sumec výjimečně dorůstá do délky 3 m při hmotnosti 150 kg, průměrná délka se pohybuje okolo 1,5 m. Pro gastronomické účely se obvykle loví kusy o hmotnosti kolem 4 kg, protože mladší a menší ryby mají jemnější a chutnější maso, starší bývají příliš tučné a tuhé. Sumec má širokou a plochou hlavu, modročerný hřbet, zelenkavé boky a světlejší břicho, tělo je pokryto slizkou kůží bez šupin. Zatímco hřbetní ploutev je v poměru k tělu velmi malá, řitní je poměrně dlouhá. Typickým znakem této impozantní ryby je dlouhý chrupavčitý „knír“ na horní i spodní čelisti, který nahrazuje její nedokonalý zrak. Čelisti jsou velmi silné a řadami dozadu zahnutých drobných zubů ryba rozmělňuje potravu podobně jako na struhadle.

Využití

Pevné sumčí maso obsahuje poměrně velké množství tuku, je však lehce stravitelným a cenným zdrojem bílkovin. Obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a dodává organismu vitaminy A, D a vitaminy skupiny B. Kromě absence šupin je velkou předností sumčího masa minimální obsah kostí. Díky vyššímu obsahu tuku se hodí k úpravě při vyšších teplotách, jako je smažení nebo grilování, kdy se část tuku vypeče, ale maso zůstane velmi šťavnaté. Mladší a menší sumce lze pošírovat nebo dusit. Maso skvěle chutná v klasickém trojobalu, pivním těstíčku či bylinkové krustě. Hodí se rovněž k přípravě polévek – sumec a kapr jsou nedílnou součástí maďarské rybí polévky halászlé. Ryba se rovněž dá naložit nakyselo a využít k přípravě nejrůznějších salátů, v uzené formě patří k rybím delikatesám.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé ryby v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování sumce

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Sumce můžete filetovat podobně jako kapra - podívejte se, jak na to.