Francie je jednou z největších sýrových velmocí – vyrábí se zde na 400 různých druhů. Sýry představují nedílnou součást jídelníčku a díky kombinaci s vhodně snoubenými víny a typickou křupavou bagetou se jejich konzumace zařadila mezi vrcholné gurmánské požitky. V sortimentu MAKRO naleznete pestrý výběr francouzských sýrů rozličných typů, od čerstvých přes tvrdé až po vyzrálé měkké sýry s ušlechtilou plísní. 

Oblíbené francouzské sýry

  • Roquefort

    roquefort

    Král sýrů s modrou plísní se vyrábí výhradně z ovčího mléka.

  • Brie

    [enter text]

    Měkký sýr s bílou ušlechtilou plísní získává zráním výraznou chuť a aroma.

  • Raclette

    Polotvrdý sýr – Raclette

    Polotvrdý sýr se tradičně podává roztavený s bramborami na loupačku.


Speciality sortimentu

  • Brie

    [enter text]

    Měkký sýr s bílou ušlechtilou plísní získává zráním výraznou chuť a aroma.

  • Raclette

    Polotvrdý sýr – Raclette

    Polotvrdý sýr se tradičně podává roztavený s bramborami na loupačku.

  • Roquefort

    roquefort

    Král sýrů s modrou plísní se vyrábí výhradně z ovčího mléka.



Více o francouzských sýrech

  • Francouzský sýrový talíř

    Francouzská večeře se skládá z několika chodů, mezi něž patří i výběr sýrů. Tradiční sýrový talíř musí obsahovat minimálně čtyři odlišné druhy – čerstvý, tvrdý, plísňový a dobře uleželý měkký sýr. Sýry se na mísu obvykle skládají ve směru hodinových ručiček, lehčími a jemnějšími druhy počínaje a výraznými konče. V sortimentu MAKRO najdete profesionálně sestavené sýrové kolekce v různých kombinacích i váhových kategoriích (od 335 g až po více než 1 kg). Vhodné jsou jako dárek pro gurmány, vynikající volbu představují i pro restauratéry, kteří chtějí svým hostům nabídnout špičkové sýrové produkty.

  • Typické sýry

    Více než desetina francouzských sýrů nese pečeť kvality A. O. C. (Appelation d'Origine Contrôlée, tedy kontrolované označení původu). První ochranná známka byla udělena v roce 1925 sýru Roquefort. Postupem doby následovaly další produkty, a tak se každý francouzský region pyšní vlastní sýrovou specialitou. Patří mezi ně například Camembert de Normandie, Brie de Meaux, Beaufort Fromi, Reblochon de Savoie nebo Selles-sur-Cher. V současné době je francouzské označení A. O. C. z důvodu jednoty v rámci Evropské unie nahrazováno značkou A. O. P. (Appelation d'Origine Protégée), jejíž význam je totožný.

  • Zrání je věda

    Výroba prvotřídních sýrů vyžaduje hodně práce – mnohdy se jedná o několikaměsíční obřady za specifických podmínek. Za intenzitou chuti a vůně, správnou konzistencí, barvou i perfektním vzhledem stojí tradiční postupy a dokonalá péče. Základem úspěchu je vedle špičkových vstupních surovin i vhodný sklep, v němž musí být optimální teplota a vysoká vlhkost odpovídající konkrétnímu typu sýra. Během zrání věnují výrobci svým specialitám náležitou pozornost. Sýry se průběžně otírají utěrkou a obracejí, vybrané druhy se zasypávají speciálním popelem nebo omývají slanou vodou, vínem, pálenkou či brandy.

Garance kvality

Francouzské sýry patří mezi prvotřídní delikatesy z nabídky MAKRO. Jejich výběru věnujeme náležitou pozornost, pečlivě volíme dodavatele a kontrolujeme dodržování všech předepsaných norem týkajících se jejich převozu i skladování. Díky tomu máte jistotu špičkové kvality všech nabízených produktů.