Brie patří do skupiny měkkých sýrů s bílou plísní a jeho historie se údajně začala psát již v roce 774 – podle některých pramenů si na něm pochutnával i Karel Veliký. Dnes mají právo jeho výroby farmáři z departmentu Seine-et-Marne. Ti tento sýr s bílou plísní na povrchu vyrábějí z nepasterizovaného kravského mléka ve dvou variantách: Brie de Meaux a Brie de Melun – oba typy se pyšní chráněným označením původu. Kromě nich je na trhu mnoho chutných a kvalitních napodobenin.


Tipy z našeho sortimentu


Více o Brie

  • Brie ve studené kuchyni

    Pravé Brie z Meaux či z Melunu nejlépe chutná samotné buď s hroznovým vínem nebo nakládanou zeleninou. Tento sýr výborně doplní lehčí mladé červené víno.

  • Brie v teplé kuchyni

    Díky jemné chuti a krémové konzistenci se brie hodí také k tepelné úpravě – můžete ho zapékat, obalovat a smažit, případně rozpustit v omáčkách a polévkách.

  • Podávání

    Sýry typu brie uchovávejte v chladničce v oddíle na zeleninu a přibližně hodinu před podáváním jej přemístěte do pokojové teploty. Krájet začněte až těsně před servírováním.

Garance kvality

Francouzské sýry patří mezi prvotřídní delikatesy z nabídky MAKRO. Jejich výběru věnujeme náležitou pozornost, pečlivě volíme dodavatele a kontrolujeme dodržování všech předepsaných norem týkajících se jejich převozu i skladování. Díky tomu máte jistotu špičkové kvality všech nabízených produktů. Garancí skvělé chuti je také označení A. O. C., která zaručuje tradiční původ, charakteristický způsob výroby a vynikající vlastnosti produktu.



Oblíbené sýry

  • Mozzarella

    [enter text]

    Pravá mozzarella z buvolího mléka obsahuje až 50 % tuku v sušině.

  • Roquefort

    roquefort

    Král sýrů s modrou plísní se vyrábí výhradně z ovčího mléka.

  • Jihočeská Niva

    [enter text]

    Sýr s modrou plísní a slanou pikantní chutí se pyšní více než šedesátiletou tradicí.