Roquefort, který si jako jeden z prvních francouzských sýrů vysloužil označení A.O.C, se vyrábí pouze v oblasti vápencového pohoří Combalou, jež je ideálním místem pro chov ovcí z plemene Lacaune. Právě z jejich mléka polotvrdý sýr s modrou plísní uvnitř hmoty vzniká. Typické vzezření získává za pomoci plísně Penicillium roqueforti, která pokrývá stěny vápencových jeskyní – zde se sýry máčejí v solné lázni, propichují, aby se do nich dostal vlhký vzduch z okolí, a posléze se nechávají minimálně tři měsíce zrát.

Tipy z našeho sortimentu


Více o roquefortu

  • Roquefort ve studené kuchyni

    Francouzský sýr z nepasterovaného ovčího mléka lze podávat buď samotný s hroznovým vínem, řapíkatým celerem či čerstvými hruškami, nebo jako součást sýrového talíře.

  • Roquefort v teplé kuchyni

    Sýr se uplatní ve smetanové omáčce k těstovinám či bramborám a skvěle chutná v kombinaci s hovězím v minutkové úpravě. Vytvoří také chutnou náplň slaných koláčů a pečiva z lístkového těsta.

  • Podávání

    Roquefort skladujte v chladničce a přibližně hodinu před konzumací ho přemístěte do pokojové teploty, aby měl dostatek času se „nadechnout.“ Krájet ho začněte až těsně před podáváním.

Garance kvality

Francouzské sýry patří mezi prvotřídní delikatesy z nabídky MAKRO. Jejich výběru věnujeme náležitou pozornost, pečlivě volíme dodavatele a kontrolujeme dodržování všech předepsaných norem týkajících se jejich převozu i skladování. Díky tomu máte jistotu špičkové kvality všech nabízených produktů. Garancí skvělé chuti je také označení A. O. C., která zaručuje tradiční původ, charakteristický způsob výroby a vynikající vlastnosti produktu.



Oblíbené sýry

  • Brie

    [enter text]

    Měkký sýr s bílou ušlechtilou plísní získává zráním výraznou chuť a aroma.

  • Jihočeská Niva

    [enter text]

    Sýr s modrou plísní a slanou pikantní chutí se pyšní více než šedesátiletou tradicí.

  • Olomoucké tvarůžky

    [enter text]

    Klasika mezi domácími sýry má pikantní chuť a zcela nezaměnitelné aroma.

  • Mozzarella

    [enter text]

    Pravá mozzarella z buvolího mléka obsahuje až 50 % tuku v sušině.