Parmigiano Reggiano (32 % t. v s.), v tuzemsku známý jako parmezán, je jedním z pokladů italské kuchyně. Jméno a označení původu Parmigiano Reggiano si zaslouží pouze sýry tohoto typu z oblastí Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua a Bologna. Mléko na výrobu sýra musí pocházet od krav pasoucích se venku a živených pouze trávou a kvalitním senem. Velké koláče sýrů vážící 35–36 kg se 2–3 týdny máčí v solném roztoku a zrají od 12 měsíců do 3–4 let.


Tipy z našeho sortimentu

  • Ambrosi Parmigiano Reggiano

    Ambrosi Parmigiano Reggiano

    Parmezán značky Ambrosi zraje 24 měsíců a prodává se v 200g balení. Má slámovou barvu a pikantní aromatickou chuť, je jemně zrnitý a na lomu vločkovitý.

    Více o produktu

  • Antica Parmigiano Reggiano strouhaný

    Antica Parmigiano Reggiano strouhaný

    Strouhaný parmazán v praktickém 100g balení je vhodný k posypání těstovin a těstovinových salátů. Hodí se také do cuketové či tomatové polévky.


Více o parmezánu

  • Parmezán ve studené kuchyni

    Parmezán je výborný mimo jiné jako dezert. Mladý nebo středně vyzrálý sýr můžete podávat například s hruškami v doprovodu vína Chianti Classico Riserva.

  • Parmezán v teplé kuchyni

    V teplé kuchyni se nejčastěji uplatňuje ve strouhané formě – použít ho můžete na všechny těstovinové pokrmy a rizota. Často se přidává také do omáček, polévek a zapékaných jídel.

  • Podávání

    Parmezán se uchovává v chladničce a ve správných podmínkách vydrží velice dlouho. Ke starším parmezánům se skvěle hodí zejména plnější výrazná červená vína.

Garance kvality

Italské sýry patří mezi prvotřídní delikatesy z nabídky MAKRO. Jejich výběru věnujeme náležitou pozornost, pečlivě volíme dodavatele a kontrolujeme dodržování všech předepsaných norem týkajících se jejich převozu i skladování. Díky tomu máte jistotu špičkové kvality všech nabízených produktů – například pravý parmezán, který u nás můžete zakoupit, neobsahuje barviva ani konzervanty, naopak hodně fosforu, vápníku a dobře stravitelných bílkovin.



Oblíbené sýry

  • Mozzarella

    [enter text]

    Pravá mozzarella z buvolího mléka obsahuje až 50 % tuku v sušině.

  • Roquefort

    roquefort

    Král sýrů s modrou plísní se vyrábí výhradně z ovčího mléka.

  • Brie

    [enter text]

    Měkký sýr s bílou ušlechtilou plísní získává zráním výraznou chuť a aroma.

  • Olomoucké tvarůžky

    [enter text]

    Klasika mezi domácími sýry má pikantní chuť a zcela nezaměnitelné aroma.