Pro milovníky vína je Francie zemí zaslíbenou. Dlouholetá tradice pěstování vinné révy se odráží v bohatých zkušenostech a vědomostech francouzských vinařů, které více než úspěšně zúročují i v současné době. Zdejší produkce patří jednoznačně mezi světovou špičku a ceny těch nejlepších vín se nezřídka šplhají do závratných výšin. V sortimentu MAKRO naleznete široký výběr francouzských vín, od jednoduchých stolních až po exkluzivní archivní exempláře pro skutečné znalce.


Nejznámější regiony

  • Bordeaux

    Bordeaux

    Největší a nejúspěšnější apelace Francie je symbolem velkých vín a vzorem pro celý vinařský svět.

  • Burgundsko (Bourgogne)

    Vína z Bourgogne v MAKRO

    Burgundsko se pyšní víny zvučných jmen vyráběnými především z odrůd Chardonnay a Pinot Noir.

  • Côtes du Rhone

    Côtes du Rhone

    Rozlehlá oblast podél řeky Rhony poskytuje pestrou škálu vín rozličných charakteristik a stylů.

  • Alsasko (Alsace)

    Alsasko

    Alsasko leží v severovýchodním výběžku Francie a zdejší produkci dominuje bílé víno.



Více o francouzských vínech

  • Apelační systém

    Základním principem označování francouzských vín je apelační systém. Zatímco u tuzemských vín je nejdůležitéjším znakem odrůda, v případě Francie je to region. Každá oblast se dělí na jednotlivé apelace, jejichž systém pro označování vín se od sebe mírně odlišuje. Vzorky vín z konkrétních vinařství posuzuje odborná komise, která je následně zařazuje do příslušné kategorie a uděluje právo používat na etiketě dané označení.

  • Kategorie vín

    Označení Vin de Table nesou jednoduchá stolní vína s minimálním obsahem alkoholu 8,5 %. Zkratka IGP znamená chráněné označení původu a přísluší 29 % vín z celkové francouzské produkce. Značka A.O.C./A.O.P. je přísně vázána na danou oblast a uděluje se vínům, která splní přísné podmínky ohledně kvality, tradice, odrůdy a řady dalších kritérií. Nadstavbou tohoto systému jsou označení Cru Bourgeoise, Cru, Premier Cru a Grand Cru, jež patří těm nejkvalitnějším vínům.

  • Vinařské pojmy

    Při výběru francouzských vín se můžete setkat s pojmy, které charakterizují vlastnosti, původ či způsob výroby. Assemblage znamená scelování neboli kupážování vín různých odrůd, ročníků či tratí pro směs zvanou cuvée. Slovo barrique označuje dubový sud, v němž víno zraje, a získává díky tomu specifické chuťové vlastnosti. Známý pojem château znamená doslova “zámek”, ale označují se jím i méně honosné vinařské usedlosti. Výraz cépage odkazuje k příslušné odrůdě vinné révy, v množném čísle cépages se používá jako upřesnění odrůdového množství v určitém cuvée.

Služby pro vás

Vinotéky MAKRO jsou vedeny zkušenými sommeliery, kteří vám doporučí nejen samotná vína, ale i vhodné kombinace s pokrmy. Majitelům gastronomických provozů pomohou také se sestavením a realizací vinného lístku. Pravidelně pořádáme ochutnávky, během nichž máte možnost se seznámit se zajímavými víny z našeho sortimentu.