Za objevitele dnešní podoby šampaňského je považován benediktinský mnich Dom Pérignon, který žil na přelomu 17. a 18. století v opatství Hautvillers nedaleko Remeše. Řada zdrojů však tuto legendu zpochybňuje či přímo vyvrací. Jisté však je, že francouzská šumivá vína v čele s pravým šampaňským představují absolutní špičku a jsou po staletí vzorem pro celý vinařský svět.

Více o francouzských šumivých vínech

  • Jak se vyrábějí

    Šumivá vína vznikají druhotným kvašením, a to buď přímo v láhvi (tzv. šampaňská metoda), nebo v uzavřených tancích, kdy je víno následně plněno do láhví (Charmatova metoda).

  • Champagne

    Označení šampaňské mohou nést pouze šumivá vína z oblasti Champagne. Pěstování a výroba se řídí přísnými pravidly, odrůdami jsou téměř výhradně Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay.

  • Crémant

    Sekty vyrobené šampaňskou metodou v jiných francouzských oblastech se označují názvem Crémant. Charakterizuje je drobnější perlení, které po nalití vytváří hustou „smetanovou” pěnu.

Služby pro vás

Vinotéky MAKRO jsou vedeny zkušenými sommeliery, kteří vám doporučí nejen samotná vína, ale i vhodné kombinace s pokrmy. Majitelům gastronomických provozů také pomohou se sestavením a realizací vinného lístku. Pravidelně pořádáme ochutnávky, během nichž máte možnost se seznámit se zajímavými víny z našeho sortimentu.


Další vinařské oblasti a vína

  • Côtes du Rhone

    Côtes du Rhone

    Rozlehlá oblast podél řeky Rhony poskytuje pestrou škálu vín rozličných charakteristik a stylů.

  • Sicílie (Sicily)

    Sicílie

    Slunce, teplo, minimum srážek a složení půdy dávají vzniknout elegantním vínům s výraznou vůní.

  • Mikulovská podoblast

    Mikulovská podoblast

    Excelentní vína z mikroregionu Pálava patří k chloubám moravského vinařství.

  • Italská šumivá vína

    Itálie

    Italským šumivým vínům dominuje Prosecco vyrobené z bílých hroznů odrůdy Glera.