Na území České republiky se potkává vzácná kombinace několika faktorů, které vytvářejí optimální podmínky pro výrobu osobitých a nezaměnitelných vín. Teplé slunečné dny, chladnější noci, různorodé podloží, moderní technologické vybavení i vynalézavost našich vinařů přispívají ke vzniku skutečných vinných skvostů. Skutečnost, že kvalita tuzemských vín v posledních letech strmě stoupá, dokládá i vzrůstající počet ocenění z prestižních zahraničních soutěží. V sortimentu MAKRO naleznete široký výběr vín z produkce českých a moravských vinařů – pestré portfolio zahrnuje vína oblíbených značek i méně známých výrobců a nabízíme také exkluzivní kolekce malých vinařství.


Nejznámější regiony

  • Mikulovská podoblast

    Mikulovská podoblast

    Excelentní vína z mikroregionu Pálava patří k chloubám moravského vinařství.

  • Znojemská podoblast

    Vína ze Znojemské podoblasti

    Za nezaměnitelnou kořenitou chuť a plnost vděčí zdejší vína ideálním klimatickým podmínkám.

  • Velkopavlovická podoblast

    Velkopavlovická podoblast

    Historie pěstování vinné révy v tomto kraji sahá až do období Velkomoravské říše.

  • Slovácká podoblast

    Slovácká podoblast

    Díky různorodým přírodním podmínkám mají slovácká vína výrazný odrůdový charakter.



Více o vínech

  • MAKRO Vinař roku

    Společnost MAKRO je generálním partnerem prestižní soutěže Vinař roku. Odborná komise sestavená z nejlepších českých i zahraničních degustátorů každoročně hodnotí okolo 600 přihlášených vzorků. V letošním roce se na prvním místě umístilo Zámecké vinařství Bzenec, na druhém místě vinařství Volařík Mikulov a třetí příčku obsadilo Château Valtice. Vína od oceněných vinařů naleznete v našich vinotékách ve speciálních stojanech opatřených logem MAKRO Vinař roku 2016.

  • Malá vinařství

    Obliba menších vinařství v posledních letech výrazně stoupá. Jejich produkce obvykle nepřesahuje 150 tisíc litrů ročně, ale právě tato exkluzivita spojená s vysokou kvalitou vín jim přináší přízeň zákazníků i úspěchy v domácích a zahraničních soutěžích. Tým našich profesionálních sommelierů průběžně doplňuje sortiment o kvalitní odrůdy či ročníky z produkce menších vinařství, včetně exkluzivních kolekcí.

  • VOC vína

    Vína nesoucí označení VOC jsou vyrobena předem dohodnutým postupem, který schvalují členové sdružení VOC dané oblasti, z odrůd typických pro daný vinařský region a z hroznů pocházejích pouze z pečlivě vybraných vinařských tratí. V charakteru vín se odráží terroir (region), kde byly hrozny vypěstovány. Hodnocení vín provádějí samotní vinaři – členové příslušného sdružení VOC.

Služby pro vás

Vinotéky MAKRO jsou vedeny zkušenými sommeliery, kteří vám doporučí nejen samotná vína, ale i vhodné kombinace s pokrmy. Majitelům gastronomických provozů pomohou také se sestavením a realizací vinného lístku. Pravidelně pořádáme ochutnávky, během nichž máte možnost se seznámit se zajímavými víny z našeho sortimentu.


Tipy z našeho sortimentu

  • Pálava výběr z hroznů, vinařství Volařík

    Pálava výběr z hroznů, vinařství Volařík

    Polosladké víno z mikulovských vinic vyniká vyváženou chutí a ovocným aroma.


Na život jako víno!

MORAVSKÁ ČERVENÁ VÍNA – VÁŠEŇ I POHODA V JEDNÉ LAHVI

Jen o málokteré věci na světě lze s klidným svědomím prohlásit, že v sobě nese jak výbušný  temperament a nezkrotnou vášeň, tak klid, pohodu a tiché rozjímání. Toto výjimečné spojeni protikladů nalezneme pouze pod zátkou moravských a českých červených vín. A tak jim neodolávejte příliš dlouho.

Nejsou to vína prvoplánově líbivá a podbízivá a ne každé bude hned vyhovovat všem. Ale s jistotou můžeme říci, že každé poctivě udělané si svého obdivovatele najde. Takové zážitky z nevšedního vína pak budou o to intenzivnější. Moravská a česká červená vína mají šarm a kouzlo, které najdeme až pod povrchem. Musíme se s nimi blíže seznámit, nechat je otevřít nám rozmanitost svého aroma, které vynikne až chvíli po otevření lahve. Až po prvních doušcích oceníme jednotlivé vrstvy jejich chutí, každý rok zrání, který jim dodal na sametové hebkosti hladící po těle i po duši.

Na rozdíl od červených vín tzv. jižního typu jde u těch našich o zcela jinou kategorii vín. Stejně jako se od toho našeho liší středomořské podnebí, vegetační doba i průběh zrání, často také skladba půdy a výrobní postupy ušité na míru místním podmínkám, liší se výrazně také výsledná vína. Stejně jako nesrovnáváme chuť angreštu, rybízu, borůvek s pomeranči, nebo dokonce papájou či mangem, nesrovnávejme ani dva odlišné typy vín jen proto, že mají stejnou barvu. Hledejme kvalitu, a tu nám vína z Moravy a Čech dávají měrou vrchovatou. Nacházejme v nich zdánlivě nepatrné tóny napovídající o místech, kde se jejich hrozny urodily. Bylo to u nás doma na Moravě, v Čechách, v kopcích i mezi meandry řek, v místech, která vybrali už naši prapředkové, v půdě, kterou jinde na světě nenajdete. V letním teple a slunci, ale i v deštích a větru. Naše zem má jedinečné klima, někdy pro révu trochu tvrdší a náročnější. Ale právě ta nezbytná vůle a umění vinaře se za dobrý výsledek poprat je tou poslední vzácnou složkou, která dělá z dobrého vína víno neobyčejné.

Moravská a česká červená vína jsou pak tím nejpřirozenějším, co bychom měli pít. Jsou elegantní s bohatstvím odrůd, pestrou škálou barev, vůní i chutí a jejich vášeň i vyrovnanost vyniknou ideálně v kombinaci s jídlem připravovaným s péčí a zájmem. S citem vybírané víno a se zájmem připravované jídlo je tou nejlepší odměnou, kterou můžeme svému okolí dopřát.

Jasným trendem je příklon k lokálním surovinám, moderním úpravám, které však respektují tradice. A není lepšího partnera do páru s místním menu než moravská a česká červená vína, do nichž je vtištěno místní nebe i zem. Poznávejte naši Frankovku, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Dornfelder nebo Rulandské modré či odrůdy u nás vyšlechtěné, jako např. André, Cabernet Moravia, Neronet, Fratava a další, jež jsou naší esencí.

Více o červených vínech na:

www.vinazmoravy.cz
a www.vinazcech.cz.